Învață să fii recunoscător chiar și celor care ți-au provocat durere…

Practica “12 etape ale recunoștinței” ajută omul să obțină integritate și armonie interioară.

În cuvintele de recunoștință nu există formule verbale. Poți vorbi așa cum simți. O poți face în gând sau cu voce tare. Recunoștința nu este pentru cineva, este pentru tine, tu ai nevoie de ea.

1. Fii recunoscător Universului

Fii recunoscător Universului, vieții, Creatorului pentru tot ce ți-au dat. Tot ceea ce ai, se datorează numai Universului.

2. Fii recunoscător părinților.

Părinții ți-au dat viața. Și acesta este cel mai important lucru pentru care trebuie să le fii recunoscător. Da, s-ar putea să nu-ți fi dat mai multă sănătate, educație, o copilărie fericită, bogăție. Poți fi supărat pe ei pentru asta, dar nu-i judeca. Asumă-ți responsabilitatea pentru propriul destin. Iar părinților mulțumește-le pentru cel mai important lucru pe care ți l-au dat – viața!

3. Fii recunoscător neamului

Fii recunoscător familiei, bunicilor și străbunicilor. Neamul este un suport invizibil pentru tine, resursa ta în materie de sănătate, bunăstare, relații, succes.

4. Fii recunoscător copiilor

Copiii sunt cei mai buni educatori. Și cel mai important lucru pe care ți-l oferă este posibilitatea de a te simți părinte și creator. Ar trebui să fii recunoscător că ai participat la procesul de creare și naștere a unei noi vieți.

Fii recunoscător copiilor pentru spontaneitatea și dragostea lor pentru viață, pentru libertatea interioară și lipsa limitelor. Adulții învață de la ei. Copiii sunt mici profesori. Ei sunt oglinda ta. Doar învață să privești în ea.

5. Fii recunoscător bătrânilor

Datorită bătrâneții, omul vede și înțelege că timpul există. Persoanele în vârstă adesea încearcă să ne arate ceea ce de obicei nu vedem. Ei sunt oglinda noastră. Probabil o oglindă ”strâmbă”, atât timp cât suntem tineri. Dar va veni timpul și în această oglindă ne vom vedea pe noi înșine. Vom vedea ce am devenit și ne vom da seama că puteam fi alții.

6. Fii recunoscător femeilor

Fii recunoscător femeilor care te înconjoară și acelei părți feminine care există în interiorul tău. Universul a creat omul să fie ființă de cuplu. Bărbatul devine complet și își completează integritatea doar prin femeie. Femeia prin bărbat. Împreună se completează reciproc. Împreună ei pot deveni creatorii unei noi vieți. Fii recunoscător pentru această ocazie.

Numai prin femeie în această lume vine o viață umană nouă. Fii recunoscător femeii ca mamă, ca purtător al unei vieți noi.

7. Fii recunoscător bărbaților

Femeia acceptând partea masculină din sine acceptă și bărbatul însuși. Găsește în bărbați acele calități care te vor încânta și vei vedea că lumea fără ele ar fi diferită. Doar prin bărbat femeia devine mamă și dă viață altui om. Fii recunoscătoare bărbaților pentru dragoste și grijă, pentru sprijin și protecție.

8. Fii recunoscător aspectelor tale spirituale superioare, îngerilor păzitori.

Fii recunoscător sufletului, sinelui superior, spiritului, îngerului păzitor. Fii recunoscător invizibilului care este sprijinul tău. Aspectele tale superioare te conduc în viață, îți dau ocazia să înveți lecțiile de viață necesare și de cele mai multe ori sunt protecția ta. Chiar dacă nu știi nimic despre ele, oricum fii recunoscător.

9. Fii recunoscător celor care te-au rănit.

Fii recunoscător celor care te-au rănit, conștient sau inconștient, fii recunoscător dușmanilor, pentru că te-au ajutat să devii mai bun. Datorită lor înveți lecțiile de viață de care ai nevoie atât de mult. Iartă-i, oricât ar fi de dificil.

10. Fii recunoscător celor care ți-au făcut bine.

Ei ți-au dat ceea ce puteau. Te-au ajutat unde puteau. Și dacă cineva nu ți-a dat ceea ce așteptai, atunci nu-ți putea oferi asta. Nu-i învinovăți. Fii recunoscător pentru că te-au ajutat să înțelegi și pentru simplu motiv că există în viața ta.

11. Fii recunoscător profesorilor 

Pentru unii profesorul este mama sau tata, pentru alții bunica sau bunicul, pentru cineva este un profesor de școală sau cel mai apropiat prieten. Pentru unii, profesorul este un guru spiritual, iar pentru alții profesorul este viața. Și nu contează cine este profesorul pentru tine, este important să conștientizezi tot ce te-au învățat acești oameni. Și să le arăți toată profunzimea recunoștinței de care este capabilă inima ta.

12. Fii recunoscător ție însuți

Recunoștința – este o parte mică a iubirii de sine. Fiindu-ți recunoscător – transmiți această recunoștință lumii, altor oameni.  Aceasta este probabil cea mai dificilă recunoștință. Tocmai de aceea este ultima etapă, ultimul pas. Pasul spre tine.