Cercetările confirmă: ”Secretul unei căsnicii de succes – este soția fericită!”

Ați observat că atunci când soția (mama, bunica) este fericită și plutește prin casă, toți din jurul ei se simt bine? Soțul, copiii, nepoții și animalele de companie își primesc porția de afecțiune. Se pare că aceste observații de viață sunt confirmate și de cercetările științifice.

Legătura dintre calitatea căsătoriei și bunăstarea partenerilor a fost studiată de specialiștii de la Universitatea din Michigan, în colaborare cu colegii de la Universitatea Rutgers. Ei au analizat răspunsurile a 400 de cupluri, care aveau o experiență matrimonială de aproximativ 39 de ani.

Cuplurile au fost rugate să țină un jurnal și să-și noteze sentimentele atunci când erau implicați în activități comune (priveau televizorul, mergeau la cumpărături etc.). De asemenea, li s-a cerut să răspundă cât de mult îi irită partenerul, cât de des se ceartă, dacă se apreciază reciproc, dacă își înțeleg sentimentele.

Rezultatele au arătat că satisfacția partenerilor privind căsătoria este direct legată de fericirea și satisfacția de viață, în general.

Oamenii de știință au presupus că atunci când soția este fericită, ea are grijă și îi acordă soțului mai multă atenție. Chiar dacă tăcerea și incapacitatea bărbaților de a-și împărtăși emoțiile, nu-i permit femeii să înțeleagă nemulțumirea sau dorința partenerului.

O altă observație interesantă a oamenilor de știință se referă la influența calității căsătoriei asupra sănătății și bunăstării persoanelor în vârstă. Se pare că starea de spirit a soției se înrăutățește atunci când trebuie să aibă grijă de soțul bolnav, pentru că toate grijile cad pe seama ei. Iar nivelul fericirii bărbatului într-o astfel de situație nu se schimbă, pentru că femeia se va baza mai mult pe ajutorul fiicei, decât pe ajutorul soțului.

Constatările oamenilor de știință sunt importante, întrucât calitatea căsătoriei le oferă cuplurilor protecție împotriva problemelor zilnice, inclusiv a celor legate de sănătate și situații stresante.

Ați observat ceva similar în relația dvs. sau în cea a prietenilor, rudelor? Împărtășiți-ne observațiile dvs.