Cum să-ți găsești vocația? Aceste 5 exerciții îți vor fi de ajutor!

Cum înțelegi că ți-ai găsit vocația? Destul de simplu. Dacă în fiecare dimineață te trezești plin de energie, cu idei creative – ești pe drumul cel bun. Dacă urăști sunetul deșteptătorului și te trezești indispus – atunci e timpul să-ți schimbi locul de muncă. Iată câteva exerciții care te vor ajuta să înțelegi ce trebuie să faci cu adevărat.

  1. Reîntoarce-ți curiozitatea de copil

Răspunde-ți la întrebarea, ce activități iubeai în copilărie? Înainte ca părinții să-ți insufle ideea că ”nu poți câștiga bani din pictură” sau că “dansul nu este ceva serios”. Scrie trei lucruri care te interesau în copilărie. Acesta este un mic indiciu, unde ar trebui să te îndrepți.

2. Douăzeci de activități preferate

Creează o listă cu 20 de activități preferate. Chiar dacă unele dintre ele ți se par banale (de exemplu, să mânânci ceva delicios) oricum scrie. Când lista este completă, examinează cu atenție aceste activități. Poate în lista ta prevalează activitățile legate de a oferi ajutor oamenilor? Sau poate unele activități sportive? Ori poate ceva legat de munca monotonă liniștită?

Acest lucru te va ajuta să înțelegi ce viață ți-ai dori să trăiești.

3. Mediul tău perfect

Dacă nimeni nu crede în tine, atunci și ție îți va fi dificil să crezi în tine. De aceea, mediul care generează învingători, aproape întotdeauna constă din învingători. Din păcate, mediul în care creștem nu favorizează crearea geniilor.

Imaginează-ți că lumea peste noapte s-a schimbat la cerințele tale. Iar dimineața ea e plină de oameni pe care ți-i dorești. Cum vor fi acești oameni? Ce calități au? Poate că toți sunt oameni creativi? Fac totul repede sau, dimpotrivă, ar dori să încetinească lumea? Ce ai învățat despre tine și ce ai nevoie pentru a te exprima pe deplin?

4. Cinci vieți

Iar acum imaginează-ți că ai cinci vieți. Și în fiecare dintre ele poți deveni cel care îți dorești. Cum vei trăi aceste cinci vieți?

Imaginează-ți că o viață o vei dedica biologiei. A doua – călătoriilor profesionale, a treia – pentru a-ți întemeia o familie cu mulți copii, în a patra vei deveni sculptor, iar în a cincea – astronaut. Care îți place cel mai mult?

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l înțelegi, este că dacă trebuie să alegi o singură viață, chiar dacă e cea care îți place cel mai mult, oricum îți vor lipsi celelalte. Pentru că ele sunt o parte din tine. Ni s-a incorporat în minte: ”Decide!”. Și acest lucru este trist. În lume există oameni născuți pentru un singur scop, dar ei sunt o excepție rară. Fiecare dintre viețile tale conține ceva ce iubești și de care ai nevoie. Și poți aduce asta în viața ta.

5. Ziua ideală

Cum îți vezi ziua ideală? Trăiește această zi în timp real, cu toate detaliile: unde te trezești, cum este casa, cine se află lângă tine, ce mănânci la micul dejun, ce haine porți, ce faci, ce lucrezi, acasă sau la birou?

Nu-ți limita fantezia. Descrie ziua în care ai avea libertate absolută, mijloace nelimitate și toate puterile și abilitățile la care doar ai visat.

După ce ai creat lista, repartizează fanteziile tale în trei grupuri:

– Ceea ce este foarte important ( lucruri de care ai nevoie ca de aer)

– Ceea ce nu este prea important, dar ți-ai dori să ai.

– Lucruri fără de care poți trăi.

Viața noastră constă din experiența de viață, povestiri, roluri, relații, câștiguri, abilități. Unele dintre acestea le alegem singuri. Altele, pe care le numim alegerea noastră, de fapt, sunt compromisuri. Unele sunt o întâmplare, altele necesare și scumpe. Dar toate acestea – nu ești tu.

Concentrează-te pe tine. Găsește ceea ce-ți place. Și mișcă-te în această direcție.