Copilul tău a crescut și nu te mai ascultă? Ține cont de aceste 7 sfaturi pentru a menține o relație bună cu el.

Viața părinților și adolescenților, în majoritatea cazurilor, nu este lipsită de probleme. Părinții cu greu conștientizează că micuțul lor a crescut, iar adolescentul se caută pe sine și are nevoie de sprijin. De aceea, este foarte important ca părinții să învețe să-și audă copilul, să-i ofere sprijin, să-i accepte opinia. Există câteva reguli care vor contribui la o conviețuire pașnică.

1. Respectul reciproc. 

Dacă în comunicarea părinților și copilului strigătele, insulte și grosolănia sunt o normă, atunci nu este nimic surprinzător că adolescentul nu ascultă și este nepoliticos. Atunci când copilul este respectat și prețuit de familia sa, el nu-și va permite un comportament urât.

2. Mai multă libertate

Cum puteți determina nivelul de libertate? Oferiți-i libertate, determinați nivelul de responsabilitate și observați calm. S-a descurcat, n-au existat incidente? Excelent. Dacă nu funcționează, faceți un pas înapoi pentru o perioadă și argumentați restricțiile privind libertatea.

3. Stabiliți limite

Fiecare familie are regulile și principiile sale. Și cu cât acestea vor fi mai clare, cu atât vor exista mai puține scandaluri și motive de supărare. De aceea, fiecare membru își cunoaște îndatoririle, știe la ce oră trebuie să fie acasă sau ce lucruri nu ar trebui atinse. Bineînțeles, toate acestea se discută și se construiește un sistem de relații, care s-ar potrivi ambelor generații.

4. Vorbiți despre viitor

Adesea motivul multor conflicte dintre părinți și copii este nepotrivirea ideilor despre viitor. Nu vă grăbiți să ”împovărați” adolescentul cu sfaturi și povești din viața voastră. Probabil este indecis și confuz. Cel mai important lucru pe care ar trebui să-l facă părinții – să-i arate cum îl pot sprijini. Atunci când copilul știe că este susținut, i se formează convingerea că are părinți minunați care îl vor sprijini întotdeauna.

5. Comunicați cu plăcere

Atunci când comunicarea dintre părinți și adolescent se reduce la problemele casnice, discuții despre lecții și certuri – lucrurile nu funcționează. Copilul trebuie să înțeleagă că adultul este nu numai cel care îi dă bani și se gândește cum să-i ”distrugă” viața, ci și persoana cu care poate vorbi despre orice, îi poate cere sfatul, fără teama de a fi judecat. Psihologii îndeamnă părinții să găsească subiecte și interese comune cu adolescenții.

6. Puțin umor

Umorul și autoironia vă vor ajuta să evitați multe conflicte. Uneori este suficientă o glumă bună pentru a nu transforma un lucru neînsemnat în Apocalipsă. Umorul trebuie să fie de bun simț, fără conotații agresive.

7. Manifestați tact

Nu ezitați să întrebați copilul încă o dată dacă are nevoie de ajutor, înainte de a-i invada spațiul personal. Încă din copilărie, stabiliți corect limitele. Arătați-i că și voi aveți dreptul la secrete și spațiu personal. Acest lucru este absolut normal.

Mulți părinți care au un copil adolescent trebuie să înțeleagă o regulă simplă: “Nu trebuie să faceți astăzi totul pentru ca în viitor adolescentul să vă mulțumească. Trebuie să faceți totul pentru ca astăzi să vă simțiți bine împreună.”