Iată de ce unele persoane au necesitatea să-și salveze partenerii, prietenii sau oamenii străini.

Să-ți salvezi soțul de dependență, să-ți vindeci tatăl, să-ți ajuți prietena să rupă relația distructivă, să-ți scoți fratele din ”groapă” – multe treburi are de făcut cel care se consideră salvatorul lumii.

O ocupație nobilă, aprobată social! Până când într-o zi pășești în gol. Cazi în neputință și durere.

În codependență există multă amărăciune și durere. Pentru că indiferent cât de mult încerci, nu-l poți schimba pe celălalt. Nu-i poți schimba lumea, nu-l poți face așa cum vrei tu, cum îți place. Cum ai nevoie.

În codependență există multă supărare. ”Eu încerc, fac, iar el…ea…”

Există furie – pe sine pentru prostie și pe celălalt pentru că e slab, nu are putere de voință, de exemplu, de a renunța la alcool.

Salvarea altora îți oferă un sentimentul de forță. Salvatorii întotdeauna se simt mai puternici decât cei pe care îi salvează. Sentimentul de superioritate: “Voi dizolva cu mâinile mele nenorocirea cuiva.” În salvare există multă putere.

De ce depinde persoana co-dependentă?

Co-dependența – este o dependență de acțiunile de salvare a celuilalt și de sentimentele care însoțesc aceste acțiuni.

De ce? De ce să-l salvezi pe celălalt?

Pentru că vrei să trăiești alături de cineva care se descurcă bine. Care nu are probleme. Dacă acest nefericit nu este un prieten sau o rudă îndepărtată cu care nu trebuie să te vezi în fiecare zi, ci persoana cu care trăiești zi de zi, atunci asta îți afectează întreaga viață.

Apare întrebarea, de ce nu pleci, de ce nu-l abandonezi?

Pentru că în cel salvat ai investit multe forțe, timp și uneori bani. Îți pare rău să renunți la tot. Și să recunoști că totul a fost în zadar. Te doare să vezi cum omul drag își ruinează viața.

Cel cu care ai mers câțiva ani la cinema, se leagănă ținându-se de gard și se îndreaptă în cea mai apropiată băltoacă. Sau prietena puternică, frumoasă care trăiește cu soțul alcoolic se transformă într-o bătrână lipsită de viață.

Salvarea – e ca un joc de noroc. Nu ai intenția să renunți!

Co-dependența te ține la fel de puternic precum dependența. Nu poți scăpa de ea atât de ușor.

Orice dependență este o modalitate de a te îndepărta de viață. Și codependența inclusiv. A fi implicat în viața altei persoane elimină necesitatea de a avea grijă de propria viață. Pur și simplu nu mai ai timp pentru ea.

Participarea în operațiunea de salvare oferă sens vieții tale. Adaugă adrenalină. Creează mișcare.

Cel mai dificil lucru în codependență este să-ți recunoști propria neputință și puterea iluzorie asupra altei persoane. Să recunoști că ai jucat prea mult acest joc.

E timpul să te gândești și la tine, la viața ta. Să trăiești cu nevoile tale. Să faci ceea ce-ți place, să ai grijă de tine, de afacerea ta, de carieră.

Dar oare e posibil să te bucuri, să te plimbi, să te întâlnești cu prietenii, să călătorești și să te bucuri de viață, atunci când omul de lângă tine e bolnav? De alcoolism, de relații distructive …

Nu știu. Încercați … În cele din urmă, viața este contagioasă. Poate că privindu-te, cel pe care îl salvezi se va molipsi și va dori să trăiască.

Ieșirea dintr-o relație co-dependentă – este o cale dificilă, plină de capcane. E posibil să le identifici și să te eliberezi de ele numai în terapie.