Atenție la toleranța uimitoare! Omul care acceptă calm insultele, cu prima ocazie se va răzbuna…

Politețea exagerată și toleranța uimitoare sunt alarmante. Acești oameni urmăresc un scop și cu prima ocazie se vor răzbuna.

Un om obișnuit atunci când este insultat, umilit, devalorizat – se înfurie și se apără. Sau întrerupe comunicarea. Pleacă.

Ni se recomandă să fim calmi, răbdători, să continuăm să zâmbim și să răspundem politicos. Să răbdăm, dacă de această comunicare depinde bunăstarea noastră. ”Clientul are întotdeauna dreptate! Încearcă să-l mulțumești!”

Cândva am auzit o conversație între doi chelneri. Unul îi spunea celuilalt că un vizitator beat l-a insultat și l-a batjocorit. Iar celălalt chelner i-a răspuns: ”Ești prea emotiv, prietene! Zâmbește și încearcă să-l mulțumești. Fii răbdător și fă ceea ce vrea. Iar la bucătărie scuipă-i în platou. Eu întotdeauna fac asta. Tu îți primești bacșișul, iar el mâncarea scuipată.”

Cel care manifestă indignare ca răspuns la umilire și insulte – nu va scuipa în platou. Demnitatea nu-i permite să se răzbune. Acest om are resursele proprii; de dragul unui bacșiș nu se va umili. El are o alternativă. Va răspunde și va pleca. Iar cel care nu poate pleca și are beneficiile sale – se va răzbuna cu prima ocazie. Neapărat va scuipa sau va face un lucru și mai rău.

Dacă observați că omul suportă atacurile injuste și zâmbește ca răspuns la insultele evidente, fiți siguri: acest om are un beneficiu din această situație. Apoi va merge după colț și se va răzbuna pe cel care l-a umilit, iar acesta nici nu-și va da seama.

Oamenii excesiv de zâmbitori și amabili sunt neiertători și răzbunători. Își urmăresc scopul personal. Cel care își manifestă în mod adecvat reacțiile – nu este atât de periculos precum ”slujitorul dulce”, care îți va întinde un platou scuipat sau otrăvit, iar apoi zâmbind, își va pune bacșișul în buzunar…