“Empatie” și alți 8 termeni psihologici pe care ar fi bine să-i cunoști!

Ambivalență, frustrare, rigiditate – sunt termeni din psihologie pe care probabil îi întâlniți deseori, dar nu cunoașteți semnificația lor. Dacă sunteți curioși, atunci în acest articol vă oferim definiția lor în cuvinte simple, ușor de înțeles.

1. FRUSTRARE

Aproape fiecare dintre noi a experimentat sentimentul de neîmplinire, a întâmpinat obstacole în realizarea obiectivelor, ceea ce a devenit o povară copleșitoare și motivul de a nu mai dori nimic. Deci, aceasta este frustrarea. Când ai obosit de toate și nimic nu-ți reușește.

Principala modalitate de a depăși frustrarea – este conștientizarea momentului, acceptarea și atitudinea tolerantă.

2. PROCRASTINARE

Procrastinarea – este starea chinuitoare când trebuie să faci, dar nu-ți dorești. Amâni lucrurile pe mai târziu. Ea este însoțită de sentimentul de vinovăție că nu ai îndeplinit sarcina stabilită. Aceasta este diferența dintre lene și procrastinare. Lenea este o stare de indiferență.

De fapt, procesul este normal și comun pentru majoritatea oamenilor. Dar nu faceți abuz de el. Principala modalitate de a-l evita – este motivația și stabilirea corectă a priorităților.

3. INTROSPECȚIE

Cu alte cuvinte – autoobservarea. Metoda prin care o persoană își explorează propriile înclinații sau procese psihologice. Prima introspecție a fost aplicată de către Descartes, studiindu-și propria natură spirituală.

În ciuda popularității metodei din secolul al XIX-lea, introspecția este considerată o formă subiectivă, idealistă și chiar neștiințifică a psihologiei.

4. BEHAVIORISM (comportamentism)

Este un curent în psihologie care se bazează pe comportament, nu pe conștiință. Reacția omului la stimulii externi. Mișcările, expresiile faciale, gesturile – toate semnele externe au devenit subiectul de studiu al behavioriștilor.

5. AMBIVALENȚA

Ambivalența  – este o atitudine ambivalentă față de ceva. Mai mult, această atitudine este absolut polară. De exemplu, iubirea și ura, simpatia și antipatia, plăcerea și nemulțumirea pe care omul o simte în același timp față de ceva (cineva). Termenul a fost introdus de E. Bleuler, care considera ambivalența unul dintre semnele schizofreniei.

6. INSIGHT

În traducere din engleză, “insight”  – înseamnă înțelegere, abilitatea de a pătrunde în esență, iluminare, găsirea bruscă a soluțiilor. Împreună cu înțelegerea, se schimbă modelul vechi de acțiune sau gândire.

7. RIGIDITATE

În psihologie prin “rigiditate” se subînțelege imposibilitatea omului de a acționa diferit, de a renunța la obiceiuri și setări, la tot ce e vechi în favoarea a ceea ce e nou, frica de circumstanțe neprevăzute.

Omul rigid – este un ostaticul stereotipurilor, ideilor care nu sunt create independent, ci luate din surse fiabile. El este pedant, îl irită incertitudinea și indiferența. Gândirea rigidă este banală, ștampilată, neinteresantă.

8. CONFORMISM ȘI NON-CONFORMISM

Conformismul este conceptul cheie al psihologiei sociale. Se exprimă prin schimbarea comportamentului sub influența reală sau imaginară a celorlalți.

De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că oamenii se tem atunci când nu sunt ca ceilalți. Este ieșirea din zona de confort. Este teama de a părea prost, de a nu fi pe placul tuturor, este teama de a fi diferit de ceilalți.

Conformist – este omul care își schimbă părerea, credințele, atitudinile, în favoarea societății în care se află. Nonconformist – este cel care își apără opinia care diferă de majoritate.

9. EMPATIE

Îți faci griji împreună cu omul care îți spune povestea lui? Trăiești emoțiile împreună cu el? Susții emoțional persoana pe care o asculți? Atunci ești o persoană empatică.

Empatia – este înțelegerea sentimentelor altor oameni, dorința de a oferi sprijin. Este atunci când omul se pune în locul altuia, înțelege și trăiește povestea lui, dar rămâne cu mintea sa.