Iată de ce lenea, invidia și alte trăsături negative pot fi utile în viața de zi cu zi.

Iată de ce lenea, invidia și alte trăsături negative pot fi utile în viața de zi cu zi.

Lenea

Doar la prima vedere lenea pare a fi o trăsătură de caracter negativă. De fapt, ea poate servi drept un marker care ne ajută să determinăm ce este cu adevărat important în viață pentru noi. De exemplu, dacă îți este extrem de lene să mergi în fiecare dimineață la serviciu, acesta este un motiv bun să te gândești să-l schimbi. Același lucru este valabil și în relații: atunci când omului îi este dificil să facă ceva pentru partenerul său, acesta este un semnal că a obosit de el. Astfel, lenea este ca un  filtru subconștient care separă lucrurile importante de cele lipsite de importanță.

Mândria

Aroganța și mândria deseori sunt condamnate, însă ele adesea ajută oamenii să-și susțină regulile și principiile morale în viață. Având în vedere estomparea limitelor morale în lumea modernă, mândria – în acest context – nu mai pare a fi o trăsătură atât de rea.

Egoismul

Dăruirea este bună, dar adesea ajutându-i pe alții, lucrurile se termină prost pentru ambele părți. Ajutorul impus sau grija excesivă îi provoacă iritare părții care primește. Aici, doar egoismul sănătos poate salva persoana sau instinctul de auto-conservare: nu trebuie să uiți de tine, dăruindu-te complet celor dragi. În primul rând, îți vei epuiza rapid forțele și nu-i vei mai putea ajuta și, în al doilea rând, viața ta este importantă, lucru despre nu trebuie să uiți.

Cinismul ușor

Psihicul uman – este un lucru unic, care, în multe cazuri, este capabil să dezvolte mecanisme de adaptare la realitate. De exemplu, cinismul ușor, care apare la oameni la vârsta de 30 de ani, ne ajută să ne adaptăm mai ușor la realitatea din jur. Fără această trăsătură ar fi dificil să existăm în spațiul informațional, când în fiecare zi auzim despre accidentele tragice din întreaga lume.

Invidia

Nu întotdeauna avansarea este provocată de o simplă dorință de a deveni un pic mai bun: cât de ciudat nu ar fi, dar de multe ori la acțiune ne provoacă invidia. De exemplu, dacă o persoană este deranjată de faptul că un alt angajat a promovat, dar nu pe merit, invidia îl poate forța să meargă la o altă companie și să facă totul pentru a obține postul înalt dorit, într-un loc nou.

Maximalismul

O altă calitate, pe care societatea o condamnă: maximalismul poate fi periculos, dar fără el este imposibil să ne imaginăm o persoană cu adevărat talentată. Dacă e să privim orice om remarcabil din domeniul artei sau științei vom vedea că era un maximalist – cel puțin în chestiuni legate de munca vieții sale. Această trăsătură ajută oamenii să-și atingă scopurile cu orice preț; să-și apere principiile morale și de viață, fără a acorda atenție pericolului și dezavantajului poziției alese.

Irascibilitatea

Da, nu e ușor să comunici cu oamenii irascibili, dar, de regulă, ei nu țin mult supărarea – spre deosebire de alții. În plus, irascibilitatea este un semn al sistemului nervos instabil care ajută omul să se mențină în echilibru și să evite suprasolicitarea emoțională.