James Altucher despre regulile sale de viață la 20, 30, 40 și 50 de ani. Inspiră-te din experiența lui!

James Altucher este un antreprenor și autor american. A lucrat ca programator și jurnalist, comerciant și investitor, a creat câteva zeci de companii și proiecte de internet, a scris și a publicat 17 cărți. Astăzi își împărtășește gândurile despre cum e construită viața și ce a experimentat la diferite vârste. Iată ce scrie într-unul dintre articolele sale:

20 ANI

La 20 de ani viața mea era un adevărat coșmar. De fapt, totul ar fi trebuit să mă facă fericit: în sfârșit eram liber – fără părinți, fără profesori. Îmi puteam găsi un loc de muncă, îmi puteam face visurile realitate. Dar nu-mi reușea nimic, pentru că la 20 de ani nimeni nu știe cum să facă asta.

Prea târziu mi-am dat seama cât de inutili au fost cei patru ani de colegiu. Aveam pierderi: plăteam pentru studii, dar nu câștigam și nu aflam nimic. Cel puțin cunoștințele obținute nu m-au ajutat să-mi găsesc un loc de muncă. În plus, la 20 de ani mă grăbeam. Voiam să obțin succes cât mai repede și să găsesc afacerea vieții mele.

La 20 de ani nu înțelegeam nimic, dar credeam că știu totul. Eram implicat în câteva activități, dar nu eram bun în niciuna dintre ele. Treptat însă, am început să mă descurc tot mai bine, pentru că le făceam permanent.

Un sfat pentru cei de 20 de ani. Alegeți de la 3 la 5 activități și concentrați-vă asupra lor. Alegeți doar ceea ce sunteți dispuși să faceți în fiecare zi, iar și iar. Nu așteptați recunoștință sau succes. Doar faceți asta.

30 ANI

Și acestă vârstă era un coșmar. Ideea de a-ți cumpăra propria locuință este o înșelăciune la fel ca și colegiul. Ambele sunt modalități legale de a te goni în datorii și a te face să lucrezi. Ipoteca te leagă de un singur loc, îți ia toți banii și te poate duce la sinucidere.

Eu am obosit să fac același lucru în fiecare zi. Tot timpul simțeam că “sunt pe calea cea bună” și “trebuie să suport încă puțin.” Apoi am cedat. La 30 de ani am învățat să pierd. La 20 de ani nu puteam pierde.

La 30 de ani mi-am dat seama că i-am subestimat pe cei din jurul meu. Am aflat că oamenii din jurul meu sunt la fel de buni ca și mine, am realizat că nu poți găsi afacerea vieții tale. Trebuie să urmărești câteva obiective în același timp, să faci ceea ce-ți place nu numai ție, ci și celor din jur.

Un sfat pentru cei de 30 de ani. Atunci când comunicați cu oamenii potriviți și sunteți implicați în proiecte importante, mai devreme sau mai târziu unul dintre ele va avea succes. Sau, dacă aveți noroc, două.

40 ANI

Ăsta e iadul. În primul rând, pentru că nu poți mânca cât dorești și nu poți experimenta stresul. Ambele duc la îmbătrânirea organismului. Însă trebuie să mănânci și vei experimenta stresul. Și va trebui să-i faci față, altfel te distruge.

Pentru a mânca mai puțin și a fi mai puțin nervos, trebuie să faci ceea ce-ți place. Un alt mod de a-ți face griji mai puțin ar fi să nu mai acumulezi lucruri inutile în jurul tău.

La 20 și 30 de ani, făceam mereu greșeli în relații, în educația copiilor, în gestionarea afacerii, în aproape tot. Și îmi făceam griji pentru asta. Acum nu-mi pasă. E mai bine să-ți admiți greșelile, decât să-ți faci mereu griji din cauza lor.

Un sfat pentru cei de 40 de ani. La 20 de ani îți pare că știi ce faci. La 30 de ani, vrei să câștigi cât mai mulți bani. La 40 de ani, fă ceea ce-ți place. Pentru a găsi o astfel de activitate, amintește-ți ce iubeai la 20 de ani și dedică-te acestui lucru. Nu aștepta prea multe.

50 ANI

O femeie și-a condus fiul la Gandhi și l-a rugat: “Gandhi, spune-i fiului meu să nu mai mănânce dulciuri.” Iar Gandhi i-a răspuns: “Veniți peste două săptămâni.” Femeia și fiul ei au plecat acasă, la sute de kilometri distanță. Două săptămâni mai târziu, s-au întors la Gandhi. Și el i-a spus băiatului: “Nu mai mânca dulciuri.” Atunci femeia l-a întrebat: – De ce ne-ai făcut să plecăm, de ce nu i-ai spus asta la prima întâlnire?

Iar Gandhi i-a răspuns: “Înainte de a-i spune fiului tău să nu mai mănânce dulciuri, eu însumi trebuia să încetez să mănânc dulciuri.”

Un sfat pentru cei de 50 de ani. Despre această vârstă încă nu știu nimic. Vino peste câțiva ani.