5 OBICEIURI care ne fac oameni nefericiți. Iată cum puteți scăpa de ele!

Zilnic facem zeci de acțiuni repetitive. Cineva le numește obiceiuri, cineva – ritualuri. Uneori acestea ne trag înapoi, împiedicându-ne să obținem succes.

Antrenorul motivațional Anthony Robbins este sigur că atunci când suntem întrebați de ce facem ceea ce facem, există două răspunsuri:

a) pentru a evita durerea / suferința;

b) pentru a primi plăcere.

Sub influența acestor motive, apar obiceiurile care treptat pătrund în rutina noastră zilnică și o schimbă direcția negativă. Dacă nu suntem atenți, aceste obiceiuri proaste ne vor absorbi toată energia vitală.

1. Obiceiul de a nu ține cont de propriile promisiuni. 

Ne promitem să facem sport, să ne alimentăm corect, să mergem la doctor, să schimbăm locul de muncă sau să ne înscriem la un curs de limbi străine. În momentul în care luăm această decizie simțim o ușurare emoțională, apoi treptat renunțăm la obiectivul nostru. Ne obișnuim cu asta și pierdem controlul asupra propriilor decizii.

O modalitate bună de a scăpa de acest obicei este să vă promiteți o recompensă pentru atingerea obiectivului.

2. Obiceiul de a muta alarma

Atunci când faceți acest lucru și câștigați 10 minute de somn care nu vă sunt de folos, pierdeți prima bătălie a zilei. În acest fel vă condamnați la eșec până seara.

Dimineața este cea mai productivă parte a zilei. Un somn lung nu vă încarcă de energie, ci vă lipsește de ea. Mai bine gândiți-vă câte lucruri utile puteți face dacă vă treziți cu o oră sau două mai devreme. Veți avea timp să meditați, să pregătiți un mic dejun sănătos, să mergeți la un curs de limbă străină sau să ajungeți la muncă fără stres și grabă.

3. Obiceiul de a naviga pe internet înainte de culcare

Acest obicei nu vă aduce beneficii emoționale sau psihologice. În plus, este dăunător pentru sănătate. Lumina ecranului împiedică producerea melatoninei, hormonul somnului, care poate duce la insomnie și probleme de vedere. Iar lipsa cronică de somn duce la supraalimentare și, ca rezultat, la obezitate.

Dacă doriți să citiți noaptea, luați o carte sau o revistă. Dar încercați să nu pierdeți mai mult de o oră pentru această activitate: somnul bun este mai important.

4. Obiceiul de a regreta trecutul

Toți avem tendința să regretăm ceea ce am făcut sau nu am făcut cândva. Uneori chiar ne imaginăm despre cum ar fi fost prezentul nostru, dacă acționam altfel. Modul în care percepem și ne analizăm propriile acțiuni, ne afectează viitorul.

În loc de regrete pustii care nu vor schimba nimic, concentrați-vă pe prezent. Iar dacă amintirile încă vă deranjează, spuneți-vă: “Data viitoare voi face cu siguranță altfel!”

5. Obiceiul de a spune “Da”

Societatea modernă suferă de o epidemie de frică a oportunităților ratate. Vrem să reușim peste tot. Ne uităm la prietenii noștri pe rețelele sociale și încercăm să devenim la fel de succes ca și ei. Ne este teamă să pierdem ceva important, de aceea suntem de acord să facem ceva fără să fim siguri de corectitudinea deciziei.

În goana după aceste obiective fantomatice, nu trebuie să uitați să vă oferi timp pentru voi. Să faceți ceea ce vă doriți – chiar dacă nu este la modă și nu este popular. Desigur, acest lucru nu înseamnă că trebuie să stați acasă tot timpul. Trebuie doar să distribuiți corect prioritățile și să nu uitați de ceea ce este mai important pentru fericirea voastră.