3 Tehnici Simple care te vor ajuta să spui “NU” și în același timp să menții relațiile bune

Deseori se întâmplă că în anumite situații, din anumite motive spunem “da”, deși vocea noastră interioară strigă “nu, nu!”. Cum scapi de această contradicție? Pentru că acest “da” care ți-a scăpat, aduce cu sine diverse obligații pe care ești nevoit să le îndeplinești în detrimentul timpului și sarcinilor personale.

Iată cum poți spune ”nu” și în același timp să menții relații bune cu toți:

1.”Nu vreau “

Cea mai eficientă formă de a spune „NU” este să înveți să spui ”NU VREAU”. Pentru că aceasta este dorința ta, adică lipsa de dorință în acest caz. Dacă vei folosi această formă de refuz, interlocutorul ar putea nici măcar să nu fie interesat de cauză, de vreme ce deja ți-ai exprimat ”dorința”. Dacă apare întrebarea “de ce?” atunci trebuie să-i spui unul, două motive convingătoare. Mai multe motive deja vor arăta ca scuze. Și în acest caz nu mai e mult până la sentimentul vinovăție, care, după cum știi, stă la baza multor tehnici de manipulare.

2. Schimbarea subiectului conversației.

Un alt mod de a spune “nu” se bazează pe schimbarea subiectului conversației. Desigur, în cercul unor oameni pe care îi cunoști de mulți ani, această tehnică nu funcționează. Pentru că poți câștiga reputația unei persoane neserioase. Dar, în cazul unor oameni necunoscuți care, dintr-un anumit motiv au decis să se folosească de tine, această tehnică funcționează.

De îndată ce înțelegi ce vrea interlocutorul, schimbă-i atenția pe altceva, oferă-i un ceai, “amintește-ți” că te-a chemat șeful, că trebuie să suni urgent etc. În cel mai rău caz îți poți cere scuze și încheia conversația nedorită.

3. ”Întoarcerea” situației în favoarea ta

O altă metodă eficientă de a spune “nu” este de a “întoarce” situația, astfel încât interlocutorul singur să renunțe.

De exemplu, ți se cere să faci ceva pentru copilul unui coleg. Îți este incomod să refuzi, dar nici nu dorești să faci asta. În acest caz poți spune: “Pot să tipăresc această lucrare, dar nu mai devreme de o lună și jumătate. Pentru că trebuie să pregătesc un raport, un compendiu, un registru etc.” Nu refuzi! Spui: “Pot!”. Dar acest termen deja nu-l mai interesează și, prin urmare, refuzul vine de la el: “Nu, o lună și jumătate este prea mult pentru mine”. Astfel, “nu” a sunat, dar nu a existat niciun motiv să stricați relația.