15 Idei care te vor ajuta să-ți eliberezi mintea de gândurile care te deranjează.

Ai observat vreodată că te gândești neîncetat la o situație care te-a derutat? Sau atunci când cineva ți-a rănit copiii sau pe cineva pe care-l iubești? Sau când cineva te bârfește?

Acest ”amestec de gânduri” poate dura câteva ore sau zile. Iar dacă cineva te-a trădat – luni și chiar ani.

Cum încetezi să  depinzi de gândurile altei persoane? Cum încetezi să te gândești la o persoană, o situație și la ceea ce ai fi putut face altfel – dacă aceleași gânduri continuă să se repete în minte iar și iar?

Aceste 15 idei te vor ajuta să-ți limpezești mintea. Trebuie doar să le alegi pe cele care rezonează cel mai mult cu tine:

1. Mai puține cuvinte, mai mult timp.

Să vorbești mai puțin și să faci pauze mari atunci când comunici cu o persoană dificilă – este întotdeauna o mișcare inteligentă.

2. Așteaptă și vezi ce se întâmplă în continuare.

Uneori simțim nevoia să reacționăm imediat la persoana sau la situația dificilă. Însă psihologii sugerează că ar trebui să așteptăm puțin și să vedem ce se întâmplă în continuare.

3. Scapă de sentimentul de vinovăție

Să răscolești trecutul, în încercarea de a da vina pe cineva (inclusiv pe tine) rareori îți aduce rezultate pozitive. Neplăcerile și neînțelegerile apar adesea ca o serie de evenimente, cum ar fi efectul domino. În cele din urmă, nimeni nu poate fi vinovat complet.

4. Încearcă să nu adopți starea de spirit a altor persoane.

5. La început rezolvă-ți cea mai mare problemă.

Indiferent ce s-a întâmplat, cea mai mare problemă cu care ne confruntăm – este furia noastră. Ea creează un nor de emoții care ne împiedică să reacționăm într-un mod convingător și productiv. Furia este cea mai mare problemă a noastră.

Vorbește cu tine însăți – meditează, plimbă-te, fă sport, vorbește mai puțin și fă o pauză înainte de a avea de-a face cu altcineva.

6. Furia îți întunecă mintea.

Nu poți gândi clar, nu poți fi creativ sau rezolva probleme când ești înfuriat. Furia îți întunecă mintea. Dacă vrei să gândești clar, nu ar trebui să-ți ieși din fire.

7. Nu încerca să-i înțelegi pe alții

Întreabă-te: dacă alții încearcă să înțeleagă ce crezi sau ce motive ai, oare vor putea ghici? Cel mai probabil, ei niciodată nu vor înțelege ceea ce simte cu adevărat mintea ta. Deci, de ce încerci să afli ce gândesc alții? Va fi o mare pierdere de timp.

8. Gândurile tale – nu sunt fapte

Cu alte cuvinte, nu crede tot ce gândești. Simțim emoții – anxietate, tensiune, frică și stres – în corpul nostru. Emoțiile noastre sunt fizice. Adesea percepem acest lucru ca un semn că gândurile noastre ar trebui să fie fapte. Trebuie să ne amintim că starea emoțională și fizică pe care o trăim este “reală, dar neadevărată”.

9. Nu alunga pe nimeni din inima ta, nici măcar pe tine.

10. Nu ești stăpânul timpului.

Când ne gândim la evenimentele din trecut, ne întrebăm adesea dacă am fi putut acționa altfel pentru a preveni rezultatul regretabil. Însă ceea ce s-a întâmplat ieri a rămas în trecut, la fel cum și ceea ce s-a întâmplat acum o mie sau mai mulți ani. Nu putem schimba ceea ce s-a întâmplat atunci și nu putem schimba ceea ce s-a întâmplat acum o săptămână.

11. Iartă

Nu fi credincios suferinței tale. Da, s-a întâmplat. Da, a fost groaznic. Dar asta te definește? Iertarea nu este ceva ce facem pentru o altă persoană. Iertăm pentru a putea trăi fără suferințele care ne țin în trecut.

13. Ocupă-ți mintea cu altceva.

Cercetările arată că imaginile ne ajută să oprim gândurile stresante. Iată un exercițiu care funcționează: imaginează-ți că te afli la fundul oceanului albastru, văzând tot ce plutește. La fel urmărește-ți gândurile. Imaginează-ți că ești o mare albastră, adâncă și calmă. Te vei relaxa.

14. Răspunde răutății cu bunătate.

Imaginează-ți că trimiți oamenilor care ți-au făcut rău o minge frumoasă dintr-o lumină albă. Pune-i în această minge. Înconjoară-i, ținând această lumină în jurul lor până când furia dispare.

15. Fă o pauză de 90 de secunde

Pentru a-ți elibera mintea, trebuie mai întâi să-ți frângi imaginea gândurilor. După 90 de secunde, emoția va dispărea. Pentru a trece dintr-o stare în alta e nevoie doar de 90 de secunde. Oferă-ți 90 de secunde – aproximativ 15 inspirații și expirații profunde – pentru a nu te mai gândi la această persoană sau situație.