5 Motive pentru care apar conflictele în primii ani de căsătorie și cum pot fi evitate.

Ați decis să construiți o familie, ați făcut nunta și credeți că acum totul va fi bine, însă ați început să vă confruntați cu anumite probleme în viața de familie. În primii ani de căsătorie situațiile conflictuale pot apărea din diferite motive:

1. Nașterea copilului;

2. Relația cu rudele. Problema este că părinții trăiesc împreună cu familia tânără și încearcă să-și impună propriile reguli;

3. Bărbatul nu-i mai acordă soției aceeași atenție;

4. Soții nu se pot sprijini reciproc la nivel emoțional;

5. Fiecare este interesat de activitățile sale, soții nu au o ocupație comună;

6. Căsătoria este timpurie.

Prima perioadă periculoasă la începutul vieții de familie sunt primele 12 luni. În cazul în care cuplul nu a divorțat în acest an, atunci următoarea criză va fi după trei ani împreună. Exact în această perioadă, romantismul este înlocuit de rutină, caracterizată de următoarele momente:

– apariția copilului (rolurile în familie se schimbă, apar anumite probleme interne);

– generația mai în vârstă cu siguranță știe cum se cresc ”corect” copiii;

– soții nu mai văd unul în altul imaginea perfectă;

Pentru a menține o relație armonioasă în primii ani de căsătorie este necesar să fiți mai toleranți față de neajunsurile partenerului, să încercați să limitați influența bunicilor referitor la creșterea și educația copiilor, deși experiența de viață este de partea lor. Încercați să nu ascundeți problemele care apar, dar să discutați și să ajungeți la o soluție pentru a le elimina. Și neapărat petreceți timpul împreună, acesta fiind motivul principal pentru care ați decis să creați o familie.

Secretul unei relații sănătoase constă în orice lucru mic: nu trebuie să vorbiți despre problemele voastre cu străinii. Dacă vă certați, rezolvați problemele în doi. Dacă nu puteți rezolva problema imediat, trebuie să vă concentrați pe altceva și după un timp cu mintea clară să reveniți la rezolvarea acestei probleme.

Familia nu se construiește numai pe dragoste, este nevoie și de respect, compasiune, intimitate, ajutor și, uneori chiar să renunțați la propriile convingeri, în favoarea fericirii familiei. Căsătoria este o muncă enormă, care cu abordarea corectă, vă va aduce fericire și bucurie în cuplu.

Psihologii recomandă să țineți cont de următoarele sfaturi:

– neapărat arătați iubire față de partener.

– nu încercați să schimbați partenerul, așa cum credeți că ar trebui să fie;

– nu comparați partenerul cu cineva, în special cu cei cu care ați avut o relație înainte;

– și cel mai important, discutați despre probleme, nimeni nu poate ghici gândurile nimănui.

Dacă, totuși, conflictul s-a întâmplat și cearta este inevitabilă, amintiți-vă următoarele:

– nu generalizați și nu vă amintiți supărările vechi;

– exprimați doar ceea ce vă îngrijorează în acest moment;

– nu cedați emoțiilor (cuvintele sunt foarte ofensatoare și pot rămâne în memorie pentru mult timp);

– și, desigur, iertați.

Dacă ați decis să creați o familie, atunci găsiți puterea să o păstrați. Orice persoană are nevoie de sprijin și numai familia îl poate oferi pe deplin. Iubiți și respectați-vă propria alegere.