Aceste 3 experimente psihologice îți vor schimba percepția asupra realității

Fiecare dintre noi are propria opinie, propria percepție asupra lumii care se formează în baza experienței acumulate și informației obținute din cărți și filme. Astăzi vă prezentăm 3 experimente interesante realizate de psihologi, care vă pot schimba percepția asupra realității.

Experimentul 1: Modul în care ne adaptăm situației înconjurătoare.

Este adevărat că omul, ca un cameleon, se adaptează situației înconjurătoare? Psihologii de la Stanford au decis să descopere asta și au realizat un experiment care a devenit o cercetare bine cunoscută în domeniul psihologiei.

Esența experimentului a fost următoarea: 24 de oameni au fost puși într-o “închisoare” fiind separați în două grupuri – paznici și prizonieri. Fiecare dintre ei știau că este doar un rol și tot ce trebuie să facă este să-și mențină imaginea. Însă subiecții și-au intrat atât de bine în rol, încât experimentul s-a încheiat mai devreme: știind că asta făcea parte din rolul lor, paznicii și-au bătut joc de prizonieri și s-au comportat destul de agresiv.

Acest lucru vorbește despre faptul că oamenii sunt capabili de multe lucruri, dacă sunt siguri că ceea ce fac este corect și nimeni nu-i va judeca. În istorie există multe exemple – să ne amintim cel puțin de propaganda lui Hitler.

Experimentul 2: Testarea atenției

Acest test a fost realizat cu participarea unor studenți, care nici măcar nu bănuiau că sunt obiectul cercetării. Scopul experimentul a fost verificarea atenției omului.

O persoană se apropia de student cu o întrebare simplă, de exemplu: “Cum pot găsi sala 527?”. În timp ce studentul îi explica, între el și interlocutorul său era adus un obiect voluminos: o ușă din lemn, o oglindă, etc. În același timp, muncitorii au încercat să creeze cât mai mult zgomot: să vorbească tare, să se certe încercând să-i distragă atenția studentului. În acest moment, a avut loc o schimbare: persoana care a pus întrebarea a plecat și în locul ei a venit alta pe care studentul nu a văzut-o. Mai mult de jumătate dintre participanți nu au observat nimic nou și au continuat să explice cum se poate ajunge în acea sală.

Acest caz ne arată cât de des suntem absorbiți de gândurile noastre, încât nu vedem ce se întâmplă chiar în fața noastră.

Experimentul 3. Justificarea propriilor acțiuni

Oare putem să facem față ideilor, principiilor și idealurilor străine confruntându-ne cu manifestările lor într-o dispută sau într-un dialog simplu? În majoritatea cazurilor, da. Și asta ne va aduce o tensiune fizică și o stânjenire în relația cu cealaltă persoană? Din nou, răspunsul va fi da. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că într-un fel sau altul, percepem punctul nostru de vedere ca fiind “nativ”, corect, iar atunci când apare poziția opusă, ne gândim la ceea ce nu ne-am gândit anterior și punem la îndoială propriile concluzii. Acest lucru creează un anumit disconfort psihologic și deseori o reacție de protecție violentă.

Experimentul realizat de psihologi a fost următorul: Participanții la experiment trebuiau să îndeplinească o perioadă stabilită de timp sarcini lungi și plictisitoare. Apoi, jumătate dintre ei au fost plătiți cu 20 de dolari, iar cealaltă jumătate – doar cu un dolar. Cei care au primit câte 20 de dolari au fost fericiți și spuneau cât de plăcut și interesant a fost să îndeplinească sarcinile. Iar cei care au primit doar un dolar nu au împărtășit aceiași părere.

Experimentul ne arată cât de ușor suntem gata să ne justificăm acțiunile și viața, înfrumusețând realitatea și mințindu-ne pe noi înșine.