TOP 6 FRAZE de care copilul tău se teme cel mai mult. Scoate-le din vocabularul tău de părinte!

Citim cărți despre educația copilului și articole despre cum să-i creștem stima de sine, dar rareori acordăm atenție discursului nostru. Dar de multe ori, în el se întâlnesc frazele și cuvintele pe care le spunem în mod automat și care acționează distructiv asupra copilului. La ce formulări ar trebui să renunțăm atunci când comunicăm cu un copil și cu ce le putem înlocui?

”Ești nepoliticos!”

Ce gândește copilul. Tata, de asemenea, înjură… De ce nu pot și eu? Nu sunt nepoliticos! De ce părinții nu înțeleg că sunt supărat și că trebuie să eliberez această energie? Ei nu mă iubesc și nu mă înțeleg. Și dacă într-adevăr ceva e în neregulă cu mine?

Ce să-i spui în schimb. Fără nicio acuzație în voce: “În opinia ta, ce crezi că înseamnă cuvântul pe care tocmai l-ai spus?” “Probabil ești supărat și ți-ai amintit că unii adulți spun acest cuvânt când se înfurie? Vino aici, hai să înțelegem ce te-a supărat atât de mult!” “Știi, adulții uneori nu se comportă corect. Dacă vrei să spui ceva atunci când ești supărat, spune, de exemplu:” La naiba! ”

”Ești un leneș, un trântor!”

Ce gândește copilul. Chiar îmi este foarte greu să mă trezesc devreme. Ajută-mă, în loc să fii supărată!

Ce să-i spui în schimb. “Oh, cât e de greu să te trezești dimineața! Ajutor! Avem nevoie de o macara! Deci, așteaptă  să te îmbrățișez… Ai dreptate, dimineața e dificil să mergi la școală … De ce orele încep atât de devreme?” (Copilul care simte că este înțeles, merge  mai ușor la contact cu adulții.)

”Nu mai face pe prostul!”

Ce gândește copilul. Oare ce am făcut greșit? Se pare că nu mă comport așa cum își doresc ei, nu sunt bun la nimic, sunt un prost.

Ce să-i spui în schimb. Ești sigură că fiul/fiica ta se preface? Ce înseamnă acest cuvânt pentru tine? Ajută-l să găsească o soluție în loc să-l judeci.

Nu-ți eticheta copilul. Este mai bine să-l observi și să vezi ce-l îndeamnă la un astfel de comportament.

”Idiotule!”

Ce gândește copilul. De ce ei nu încearcă să înțeleagă de ce mă comport așa? Chiar nu înțeleg ce trebuie să fac aici. Dacă sunt un idiot, atunci mă voi comporta ca un idiot! Cel puțin atunci îmi vor acorda atenție …

Ce să-i spui în schimb. “Care este dificultatea? Cum o rezolvăm?” Ce nu înțelegi? Să-ți explic din nou? “Nu-ți explic clar? Să ne gândim încă o dată cum să rezolvăm această problemă”

”Nemernicule!”

Ce gândește copilul. Dar de ce? Ce am făcut? De ce nu încerci să mă înțelegi? Nu am avut intenții rele, nu vezi?

Ce să-i spui în schimb. “Dragă, ce s-a întâmplat? … Spune-mi, te rog, te voi ajuta să găsim o cale de ieșire”. “Ești trist?” “Cum te pot ajuta?”

Oh, ticălosule!

Ce gândește copilul. ”Dar sora mea m-a înfuriat atât de tare!„ ”La mine cine se gândește?”, ” Nimic nu le place!” ”Cum poți să nu vezi că sunt supărat și că am nevoie de tine?”, ”Cum să mai am încredere în cineva?” Doar când mă comport ca un ticălos, îmi acordă atenție …

Ce să-i spui în schimb. ”Da, dragă, desigur! Te înțeleg! Probabil te-ai înfuriat extrem de tare, dacă i-ai făcut asta surorii tale!”

“Înțeleg că vrei să alergi și să lovești cu sabia fotoliul bunicii, pentru că e minunat! Dar hai să ne gândim ce poți lovi, cine sunt dușmanii tăi adevărați.”

Sarcina noastră ca părinți este să creăm situații în care copiii își pot manifesta energia creativă și imaginația, fără să distrugă totul în jur. Astfel îi veți învăța să-și satisfacă dorințele, respectând ceea ce îi înconjoară.

Extras din cartea ”Nu programați copilul”