Oamenii de știință recomandă să ne îmbrățișăm cât mai des. Iată de ce…

Oamenii de știință sunt convinși că îmbrățișările au multe proprietăți utile pentru sănătatea noastră mentală și fizică. Ei ne spun de ce fiecare dintre noi ar trebui să se îmbrățișeze cu cei jur cât mai des.

1. Îmbrățișările elimină stresul cauzat de conflicte

În ce mod? Contactul tactil dezactivează partea creierului care reacționează la amenințări. Ca urmare, se produc mai puțini hormoni ce semnalizează o reacție stresantă a organismului. De asemenea, treptat revine la normal și activitatea sistemului cardiovascular.

2. Îmbrățișările îmbunătățesc starea sistemului imunitar

Când te simți amenințat sau stresat, sistemul imunitar funcționează mai intens și un timp mai îndelungat decât este necesar, care, la rândul său, poate provoca perturbări în activitatea altor sisteme și astfel crește probabilitatea apariției diferitor boli. Îmbrățișările nu numai că ne oferă sentimentul de securitate și grijă, dar, de asemenea, ne ajută să rezistăm experiențelor care amenință astfel de consecințe. – explică oamenii de știință.

3. Îmbrățișările sunt necesare pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor.

Un studiu realizat recent, a arătat că dragostea și afecțiunea părinților  reprezintă un indicator al sănătății viitoare a copilului. Mediul nefavorabil în copilărie crește riscul problemelor de sănătate mintală și fizică la vârsta adultă, – explică autoarea studiului, Judith Carroll.

Care este relația cu îmbrățișările? Carroll afirmă că, persoanele care au experimentat violența fizică sau emoțională în copilărie și, de asemenea, au recunoscut că nu au simțit dragoste și afecțiune din partea părinților, mai des decât alții au suferit de boli la vârsta adultă.

4. Îmbrățișările sunt benefice pentru inima Dvs.

Îmbrățișările ne protejează sistemul cardiovascular. Într-un studiul efectuat la Universitatea din Carolina de Nord au fost selectate 59 de femei cu vârsta cuprinsă între 20 și 49 de ani. Ele au fost rugate să stea lângă partenerul lor, să-și amintească cele mai fericite momente din viața lor, să privească un film romantic scurt, să discute cu alte cupluri și, în final, să stea în brațele bărbatului iubit timp de 20 de secunde. Apoi bărbații au părăsit încăperea, iar femeile trebuiau să scrie un discurs despre ceva care le enervează sau le face să experimenteze emoții negative.

La ce concluzii au ajuns cercetătorii? După ce și-au îmbrățișat partenerii, femeile au fost capabile să realizeze sarcina stresantă ulterioară având un nivel mai scăzut al tensiunii și ritmului cardiac.

Ce trebuie să mai știi despre îmbrățișări?

– Sentimentul de securitate pe care îl ai atunci când îmbrățișezi pe cineva, te ajută să construiești o relație de încredere cu acea persoană. La rândul său, creșterea nivelului de încredere la nivel subconștient contribuie la faptul că această comunicare devine relaxată și sinceră.

– Oxitocina, care se produce în timpul îmbrățișărilor, nu numai că reduce anxietatea, ci și te “vindecă” de îngrijorarea cu privire la izolare și singurătate. Începi să simți o legătură mai strânsă cu oamenii.

– Îmbrățișările cresc stima de sine – în special dacă te obișnuiești să le primești de la o vârstă fragedă. Corpul nostru, la nivel celular memorează  sentimentele pe care le provoacă îmbrățișările cu mama și tata, care mai târziu formează iubirea pentru noi înșine.

– Îmbrățișările ajută la relaxarea mușchilor și ameliorarea tensiunii în organism, crescând circulația sângelui în țesuturile moi.

– Îmbrățișările ne învață să “primim și să oferim dragoste” – adică înțelegerea că dragostea curge în ambele direcții.

– Ele au multe în comun cu meditația și râsul. Îmbrățișându-ne cu cineva, învățăm să trăim în acest moment și să eliberăm trecutul.

Deci, data viitoare, când unul dintre apropiații tăi va fi într-o situație stresantă – oferă-i îmbrățișările tale. “Necesitatea de a intra în contact cu cineva și de a stabili legături strânse este o parte integrantă a esenței noastre umane.” – spun cercetătorii.