Invazia spațiului personal: Iată cum înțelegi că ți se încalcă granițele personale

Fiecare dintre noi are un spațiu individual, cu propriile nevoi și dorințe, în care funcționează propriile legi și reguli. Acest spațiu este protejat de limitele psihologice, care îndeplinesc funcțiile diplomatice și ocrotesc interesele persoanei.

Ne putem imagina granițele personale ca un set de receptori specifici, cu ajutorul cărora verificăm dacă ceea ce vine din exterior, corespunde nevoilor și dorințelor noastre. Și pe baza unei concluzii personale, fie o acceptăm, fie o respingem.

Ne simțim confortabil pe teritoriul nostru și ne protejăm cu grijă suveranitatea. Noi decidem ce planificăm, la ce visăm, cu cine ne împărtășim gândurile, la ce valori aspirăm  și la ce renunțăm.

Suntem foarte sensibili la orice încălcare a câmpului nostru personal și încercăm să restabilim granițele ori de câte ori cineva încearcă să le împingă la dorința sa.

În niciun caz granițele persoanei nu se asemănă cu un gard construit pe vecie. Ele sunt invizibile și elastice, se pot extinde sau îngusta în anumite locuri, în funcție de mediul și condițiile în care se află omul.

Desigur, nu vom putea obține o imagine completă despre granițele psihologice ale omului, dar nici nu este necesar. Imaginea trebuie precizată în ”locul„ unde are loc contactul.

Întotdeauna putem determina dacă ne sunt atacate sau încălcate granițele personale la nivelul sentimentelor și emoțiilor. Dacă te simți jenat, deranjat sau rănit, dacă ești supărat sau înfuriat din cauza acțiunilor sau cuvintelor care ți-au fost adresate, înseamnă că există o invazie în spațiul tău.

Granițele pot fi încălcate în mod clar și brutal, atunci când omului i se interzice ceva, când cineva folosește fără permisiune proprietatea lui personală, când i se oferă sfaturi despre cum să trăiască. Aceste mesaje și acțiuni agresive produc întotdeauna o rezistență puternică. Dar și mai frecvente sunt încercările voalate de a fi stăpân într-un spațiu străin.

Ce modalități ascunse de încălcare a granițelor personale folosesc cei care tind să invadeze teritoriile străine?

• invazia în spațiul personal sub masca grijii;

• “dizolvarea” punctului de vedere al individului în al său;

• retenția persoanei de a se auto-manifesta prin emoții, gânduri, dorințe, scopuri etc.

• negarea valorii altei persoane sau a rezultatelor muncii sale;

• ignorarea persoanei și neglijarea dorințelor și intereselor sale.

Numărul și varietatea opțiunilor prin care se manifestă acest mod de încălcare a granițelor psihologice este surprinzător și înspăimântător.

Astfel, grija impusă poate fi exprimată prin cadouri inutile: ”Am decis că ai nevoie de un pisoi / câine / cabană”, “Ți-am cumpărat un bilet pentru un curs de…”, “Ia geanta mea în drum, este mai comodă”.

Dorința de a extinde experiența altora este aceeași grijă și intervenție impusă în spațiul personal: “Vreau să te învăț cum să folosești setul de tacâmuri, pentru că astăzi vor veni oaspeți importanți la noi”, “Ar trebui să înveți o limbă străină, de aceea…”

De îndată ce omul refuză o astfel de grijă și protestează, celălalt se supără și, cel mai important, se întreabă de ce nu apreciază această dorință sinceră de ajutor.

Mai puțin își conștientizează activitatea agresivă cei care încearcă să înlocuiască punctul de vedere al cuiva cu al lor. Părinții  fiind ghidați de o dorință nobilă de a atenua circumstanțele, tind să-și liniștească copiii: “Ți s-a părut. Cred că lucrurile erau complet diferite.”, “Ești prea sensibilă, nu trebuie să acorzi atenție acestui lucru.” sau ”Sunt de două ori mai mare decât tine, deci știu mai bine… ”

Încălcarea limitelor personale duce în mod inevitabil la disconfort. “Identificarea” cauzelor stării de spirit proaste, a iritării puternice ne oferă ocazia să găsim modalități de atenuare a experiențelor neplăcute sau de a le depăși complet.