10 Setări Simple care te vor ajuta să devii un părinte bun. Nu ezita să le aplici în fiecare zi!

10 setări simple care te vor ajuta să devii un părinte bun.

1.Fii alături de copil

Nu poți fi alături de copil și cu gândurile în altă parte. Nu poți să te joci cu fiul tău și să te gândești la afaceri. Trebuie să fii complet cu el. Adoptă filosofia “Oriunde n-aș fi, tu ești alături de mine”.

2. Creați împreună

Cu ajutorul creativității, copilul cunoaște lumea din jur, simte diferite emoții și învață să-și depășească fricile. De asemenea, își dezvoltă imaginația, creativitatea și simțul frumuseții. Încercați să faceți ceva împreună: să sculptați, să desenați, să tăiați forme, să faceți poze. Creativitatea este tot ce e plin de frumusețe, inspirație și fantezie.

3. Învață copilul să manifeste grijă pentru cei din jur.

Dacă îți dorești ca fiul/fiica ta să învețe să aprecieze și alt punct de vedere și să manifeste compasiune, trebuie să audă constant de la părinți cât de importantă este grija. Și, de asemenea, să înțeleagă că lumea nu se rotește numai în jurul lor. Învăță copilul să fie politicos, chiar dacă are dispoziție proastă și să nu întrerupă oamenii în timpul conversației.

4. Iubește-ți copilul necondiționat

Adesea, pentru a-i da copilului o lecție, părinții îl lipsesc de iubire: pentru notele proaste, pentru telefonul spart etc. Astfel, ei îi demonstrează copilului că dragostea trebuie meritată. Acest lucru este greșit.

Copiii care au primit dragoste cu rezervări se transformă în adulți care se subestimează și se critică constant. Iar cei care au avut acceptare absolută din partea părinților cresc personalități armonioase și încrezătoare.

5. Nu uita de inteligență

Daniel Siegel și Tina Payne-Bryson, autorii cărților pentru părinți, scriu: “În procesul de dezvoltare, creierul copilului oglindește ceea ce se întâmplă în creierul părinților”. Adică, atunci când îți suplinești nivelul de cunoștințe și înveți să-ți gestionezi emoțiile, copilul, de asemenea, culege aceste roade. Îmbunătățirea inteligenței este unul dintre cele mai mari și mai generoase daruri pe care îl poți oferi copilului tău.

6. Citiți și discutați despre ceea ce citiți.

Lectura este o etapă importantă în dezvoltarea copiilor. Prin exemplul personal îi poți insufla iubirea pentru lectură. Atunci când copilul te vede cu o carte în mână, în cele din urmă va dori să citească și el. Dar exemplul nu este suficient. Citiți împreună cărți și discutați despre ceea ce citiți. Astfel vei ajuta copilul să-și dezvolte vorbirea și imaginația, vei trezi în el setea de cunoaștere, va învăța să reflecteze.

7. Manifestă compasiune față de copil

Copiii învață să fie empatici observând relațiile adulților. De aceea, este foarte important ca părinții să-i arate un exemplu de relație corectă. Fiți atenți față de copil, interesați-vă de problemele și starea lui: astfel veți fi mai aproape de el, veți crea o atmosferă de încredere, protecție și îi veți forma dorința de a dărui lumii doar bine.

8. Extinde-i cercul de grijă

Empatia necesită practică – în sânul familiei și în afara ei. Este important să înveți copilul să aibă grijă de cei dragi și apoi să ajute oamenii străini. Arată-i că trebuie să-i trateze cu atenție pe cei care sunt diferiți de noi, care sunt lipsiți de apărare și slabi. Oferă-i sfaturi simple despre cum să acționeze pentru a-și sprijini semenii.

9. Îmbrățișează copilul cât mai des

Atingerile și îmbrățișările nu sunt doar ceva plăcut. Când îmbrățișăm pe cineva, se eliberează oxitocina (“hormonul îmbrățișărilor”) simțim dragoste și un val de tandrețe.

Copiii care sunt îmbrățișați des, la vârsta adultă sunt mai capabili să facă față dificultăților. Iar cei care sunt lipsiți de atingeri, încep să vorbească și să citească mai târziu.

10. Țineți minte că nu există perfecțiune

Majoritatea părinților vor să facă totul corect și se învinuiesc pentru fiecare greșeală. Da, a fi un exemplu – este un obiectiv mare. Dar părinții ar trebui să-și arate imperfecțiunile și să învețe copiii să depășească dificultățile vieții.

Dacă vă reproșați pentru niște gafe, amintiți-vă cuvintele profesorului Braine Brown: “Abilitatea de a-ți recunoaște imperfecțiunea, te ajută să-i insufli copilului curajul de a fi real, de a manifesta compasiune față de sine și față de alți oameni și, de asemenea uniunea care îi oferă omului adevăratul scop și sens al vieții.”