Râsul în doi: studiile arată că glumele pe seama partenerului sunt benefice pentru relații!

Un bun simț al umorului – este adezivul care lipește “jumătățile”, pentru că majoritatea relațiilor de durată se bazează pe acest factor.

Se pare că nici aspectul, nici bunurile materiale, nici statutul unui om nu-l face mai atractiv în ochii s*xului opus decât simțul umorului. Cu astfel de oameni nimic nu pare imposibil – chiar și în momentele dificile, aceștia pot râde de ei înșiși!

Conform cercetărilor, glumele pe seama partenerului pot consolida relațiile (numai dacă ambii parteneri râd!). Bineînțeles, glumele dure și umilirea aici nici nu sunt luate în considerare. Principala sarcină a glumei – este de a face partenerul să râdă, nu să se simtă ofensat.

Există dovezi științifice?

Jeffrey Hall, cercetător de la Universitatea din Kansas, a efectuat 39 de studii în treizeci de ani de activitate ( în experimentele sale au participat 15.000 de voluntari). Principalul rezultat al studiului a fost faptul că umorul este una dintre cele mai importante componente ale unei uniuni puternice.

Într-una din lucrările sale, ”Umorul în relațiile romantice: meta-analiza” este descris faptul că, abilitatea de a râde deschis în prezența partenerului construiește un grad mai mare de încredere între oameni.

Oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Appalachia de asemenea, subliniază faptul că umorul – este un indicator important al relațiilor sănătoase. Din nou, totul se bazează pe simțul umorului personal al fiecăruia, de aceea în cuplu partenerii trebuie să aibă reacții și opinii similare asupra lumii înconjurătoare.

Umorul bun – ce reprezintă?

Hall descrie acest fenomen astfel: “Oamenii își doresc un partener cu un bun simț al umorului, dar uită că acest concept este ambiguu și adesea  văzut în sens larg. Relațiile nu se consolidează cu ajutorul glumelor pustii despre orice, ci de glumele care fac ambii parteneri să râdă. De fapt, crearea propriilor glume oferă partenerilor cea mai mare satisfacție. Umorul este diferit. De exemplu, nu toți iubesc comediile, dar în compania persoanei apropiate pot râde din suflet. Asta înseamnă că nu există umor “bun” sau “rău” . Există doar umorul ”lui”, pe înțelesul ambilor parteneri.

Cu toate acestea, Hall subliniază că glumele agresive și crude nu au nimic în comun cu relațiile bune și acestea doar distrug încrederea dintre oameni.