Aceste 7 strategii psihologice vor face relația voastră mai puternică. Nu ezitați să le aplicați!

Orice relație – este ca un drum cu două sensuri. Fiecare dintre parteneri ar trebui să încerce să ajungă la o înțelegere cu jumătatea sa. Există o serie de strategii psihologice bine studiate care contribuie la consolidarea relațiilor de iubire.

Iată 7 cele mai eficiente dintre ele:

1. Efectul așteptărilor

Acesta este unul dintre cele mai studiate fenomene psihologice. Omul de știință american Rosenthal a descoperit și a demonstrat că exprimând așteptări pozitive cu privire la comportamentul celeilalte persoane, îi putem influența subtil comportamentul în sens bun (de exemplu, fraza “Știu că poți să faci asta”- îi oferă încredere și îl motivează să atingă obiectivele stabilite.) Așteptările pozitive din partea persoanei iubite (cum ar fi “ești o persoană bună”, “cred că ești cel mai bun”, “vei reuși” etc.) pot schimba într-adevăr comportamentul în direcția bună.

2. Sprijinul social pozitiv

Sprijinul pozitiv din partea omului apropiat ne poate ajuta să depășim stresul. Cu toate acestea, este important să evitați frazele negative precum sunt: “Ți-am spus că așa va fi” și condamnările. Dacă partenerul necesită să fie auzit și înțeles, manifestă compasiune și sprijin. Încearcă să-l ajuți să rezolve problema, dacă acest lucru este cu adevărat necesar.

3. Rata reciprocității

Esența acestei strategii este simplă: dacă cineva ne face o favoare, ne simțim datori și vrem să-i răspundem în același mod. De exemplu, dacă partenerul îți face un compliment, atunci simți dorința să-i spui și tu ceva plăcut. Cu toate acestea, este important să menținem echilibrul corect și să acționăm doar într-un mod pozitiv: să răspundem binelui cu bine. În esență, regula reciprocității este un cod universal de onoare, care funcționează în toate sferele vieții. O versiune similară, dar negativă a acestei strategii (atunci când omul răspunde răului cu rău), se numește “rata răzbunării”. Această abordare poate distruge orice relație.

4. Reformularea cognitivă

Atunci când persoana iubită este alarmată și concentrată numai pe lucruri negative (de exemplu, boală, nefericire, probleme la locul de muncă etc.), încearcă să-i prezinți o modalitate alternativă, de a vedea situația într-o lumină mai pozitivă. Aceasta este o metodă veche de concentrare individuală pe pozitivitate, în loc de negativitate.

5. Ascultarea empatică

Scopul ascultării empatice este de a-i permite partenerului să vorbească despre sentimentele, gândurile, grijile și problemele sale. Una dintre dificultăți constă în faptul că avem tendința de a răspunde înapoi (a da sfaturi, a exprima sugestii etc.), dar în acest caz este important să ne concentrăm doar pe înțelegerea emoțiilor și problemelor interlocutorului. Trebuie să demonstrezi că îi înțelegi sentimentele. Ascultarea empatică trebuie dezvoltată, deoarece ea ne ajută să consolidăm relațiile și să atingem înțelegerea cu partenerul.

6. Atitudinea pozitivă necondiționată

Metoda dezvoltată de psihologul Carl Rogers – este acceptarea și sprijinul persoanei iubite, indiferent de ceea ce a făcut, a experimentat sau a spus. Ca și ascultarea empatică, manifestarea atitudinii pozitive necondiționate necesită răbdare și practică. Trebuie să-ți oprești propriile sentimente și opinii și să apreciezi cealaltă persoană. Cu timpul, manifestarea atitudinii pozitive necondiționate se va întoarce de la partenerului tău.

7. Iertarea

Chiar și atunci când partenerul face o greșeală sau acționează greșit, trebuie să înveți să-l ierți. Fiecare dintre noi face greșeli, deci nu ar trebui să-i judeci cu strictețe pe cei din jurul tău, în special pe cei dragi. Permite-i omului să se reabiliteze, nu-l acuza pentru greșeli, pentru ca relația să nu ajungă în impas.