Iată cum puteți echilibra chimia creierului și evita depresia: 3 Sfaturi Utile!

Chimia creierului determină starea noastră de spirit, însă la cea mai mică disfuncție poate apărea depresia. Acesta este un proces uimitor și foarte complicat, în care orice dezechilibru, orice schimbare a neurotransmițătorilor noștri ne poate face să experimentăm întreaga gamă de emoții, de la bucurie nelimitată până la cea mai disperată tristețe.

Este cunoscut faptul că depresia este legată de anumiți aminoacizi și neurotransmițători, cum ar fi serotonina, noradrenalina și dopamina, de aceea, chimia creierului ne determină starea emoțională. Și chiar dacă în multe cazuri nu există altă posibilitate decât să apelăm la medicamentele psihotrope pentru tratament, astăzi vrem să vorbim cu voi despre unele strategii alternative de tratament.

Există modalități naturale de reglementare a acestor neurotransmițători. În continuare vă vom explica cum.

1. Deficiența dopaminei și depresia

Nivelul scăzut de dopamină duce la o serie de simptome, cum ar fi oboseală, apatie, schimbări de dispoziție, pierderea interesului pentru ceea ce ne înconjoară și tendința spre depresie. Dopamina este unul dintre cei mai importanți neurotransmițători ai creierului nostru: acesta leagă neuronii și celulele nervoase.

Putem obține acest aminoacid din următoarele produse: carne, produse lactate, nuci, migdale, semințe (susan, floarea-soarelui și dovleac), banane, sfeclă, ciocolată, ceai verde, suc de afine.

2. Serotonina, hormonul fericirii

Majoritatea antidepresivelor blochează încetinirea producției de serotonină cu ajutorul diferitor inhibitori.

Nivelul scăzut de serotonina provoacă stres, depresie, gânduri negative și disperare. De aceea, scopul medicamentelor psihotrope este de a contribui la producția adecvată a acestui neurotransmițător. Cu toate acestea, este important să știm că putem crește în mod natural producția lui.

Cum puteți crește nivelul de serotonină

– Mâncați cât mai multe banane, ciocolată neagră, avocato, pui, pepeni, afine, lapte (aceleași alimente care ajută la creșterea nivelului de dopamină).

– Dedicați-vă timpul unui hobby, încercați ceva nou: pictura, dansul …

– Ascultați muzică: emoțiile pozitive pe care le generează, favorizează un echilibru bun al chimiei creierului.

– Ieșiți din casă mai des, întâlniți oameni noi.

3. Pentru a echilibra chimia creierului trebuie să dormiți suficient

– Urmați un anumit regim: treziți-vă, luați masa și mergeți la culcare în același timp.

– Cu două ore înainte de culcare, puneți deoparte dispozitivele electronice, opriți computerul, telefonul, tableta …

– Puteți face sport seara, dar nu înainte de culcare.

– Urmați același ritual înainte de culcare: poate fi un duș fierbinte, un pahar de lapte cu miere, o carte.

– Asigurați-vă că temperatura în cameră este optimă pentru somn (18 grade). Căldura sau mirosurile puternice vă afectează odihna.

Chimia creierului poate fi reglementată nu doar cu ajutorul medicamentelor, ci și cu ajutorul obiceiurilor sănătoase. Dacă doriți să depășiți depresia, aveți nevoie de multe resurse psihologice, personale și obiceiuri de viață bune, cum ar fi sfaturile noastre.