Delir și alte 7 semne care îți arată că în fața ta este un schizofrenic.

Schizofrenia se strecoară pe neobservate și îi fură omului realitatea. Boala poate fi ținută sub control, dar pentru asta trebuie observată.

Ce este schizofrenia?

Schizofrenia este o boală psihică complexă, cu multe forme. Principala sa caracteristică este că omul își schimbă percepția despre realitate și despre personalitatea sa.

De unde provine schizofrenia, nu se știe sigur. Cel mai probabil, genetica este de vină, dar bolile sau stresul o pot ajuta.

Din păcate, mulți oameni nu ajung la specialiști. Una dintre cauze este că schizofrenii nu se consideră bolnavi. Omul cu o astfel de tulburare este sigur că e sănătos. Având semne slabe de schizofrenie, omul nu primește îngrijire psihiatrică, iar boala treptat progresează și îi acaparează viața.

Cum începe schizofrenia?

Semnele inițiale ale schizofreniei sunt greu de observat. De cele mai multe ea se manifestă la 18-35 de ani. Uneori primele semne de schizofrenie apar în copilărie sau în adolescență. Atunci comportamentul ciudat este pus pe seama vârstei de tranziție sau trăsăturilor de caracter.

Persoana devine izolată, comunică puțin cu oamenii, nu contactează și își pierde interesul pentru ceva ce îi plăcea înainte. Uneori se reduc senzațiile fizice: pacientul nu observă foamea, uită că trebuie să se spele și să-și schimbe hainele. Apar emoții neașteptate: de exemplu, cererea de a-ți transmite sarea îi poate provoca iritare și agresivitate.

Semnele enumerate mai sus nu reprezintă un motiv pentru diagnostic, ci doar un avertisment că merită să vorbiți cu omul apropiat și, eventual, să meargă la un psiholog pentru a depăși stresul și trauma.

Semnele principale ale schizofreniei

Schizofrenia are două tipuri de simptome: mari și mici. Pentru a pune un diagnostic, e nevoie de un simptom mare sau de două mici.

Simptomele mari.

1. Ecoul gândurilor. Pacientul crede că alți oameni îi pot controla gândurile: aceștia îi pot citi, șterge sau, invers, îi pot pune în minte gânduri străine.

2. Delir. Omul crede că cineva îl conduce. L-a programat, hipnotizat sau acționează asupra lui cu raze. Uneori schizofrenicul se gândește astfel despre alți oameni: toți au fost mințiți, doar el vede adevărul.

3. Halucinații vocale. Pacientul poate înțelege că vocile din mintea lui doar i se par sau poate să nu fie conștient de acest lucru, vorbind cu un interlocutor invizibil.

4. Idei nebune în care pacientul crede cu sinceritate. În complotul reptilian, salvarea lumii de extratereștri, mesaje criptate din civilizații necunoscute etc.

Simptomele mici:

5. Halucinații persistente (nu numai vocale). De cele mai mute ori aceasta sunt iluzii, când creierul completează realitatea. De exemplu, pacientului i se pare că oamenilor pe stradă le cresc copite sau că eșarfa de pe scaun este vie.

6. Discurs neclar. Pacientul explică ceva foarte important pentru el, dar este imposibil de înțeles. Nu există o legătură logică între fraze, dar persoana nu observă acest lucru.

7. Reacții lente. Pacientul nu reacționează la cei din jur, se poate uita într-un punct.

8. Simptome negative. Sunt numite negative, deoarece se pierd unele abilități. Omul pierde interesul pentru muncă, pierde unele emoții, comunică prea puțin cu oamenii.

Aceste semne – sunt un motiv întemeiat de a ajunge la medic și de a afla ce se întâmplă și cum poate reveni la realitate. Terapiile moderne sunt destul de bune pentru a trata cu succes schizofrenia.