Iată ce reprezintă granițele personale și cum pot fi delimitate

Ce reprezintă granițele? Din ce sunt făcute?

Răspunsul rapid la aceste întrebări este: granița reprezintă locul unde se termină ”Eu” și începe lumea exterioară. Aceasta este o înțelegere a propriului ”Eu” separat de ceilalți. Este capacitatea de a spune „NU” și de a-ți controla viața. Pentru ceea ce se întâmplă în interiorul granițelor tale – ești responsabil tu, iar pentru ceea ce se întâmplă în afara lor, sunt responsabili ceilalți.

Fiecare persoană are granițe fizice, mentale, emoționale și spirituale.

Cel mai simplu mod de a înțelege despre granițe – este corpul fizic. Corpul nostru are o cochilie care ne protejează de mediul extern – piele, mucoasă, grăsime, mușchi. Orice intruziune sau pătrundere în corpul nostru va fi o încălcare a granițelor noastre fizice.

Granițele psihologice – sunt spațiul nostru, ideile, credințele, ideile despre noi înșine, gândurile, dorințele, manifestările creative, cunoștințele, senzațiile.

Există, de asemenea, granițe funcționale. Acestea indică capacitatea unei persoane de a îndeplini o muncă, de a finaliza un proiect, de a atinge obiectivul planificat. Aceste limite sunt asociate cu auto-disciplina, inițiativa, planificarea, eficiența, productivitatea.

Într-un context, granițele pot fi unele, în altul – ele pot fi diferite. Abilitatea de a fi flexibili și de a ne adapta granițele în funcție de situație și context ne ajută să ne simțim mai confortabil.

Este important să înțelegem că granițele ne pot separa ca indivizi, dar de asemenea au și funcția de a ne uni. Mulți se tem să stabilească limite pentru că se va produce un conflict. Însă conflictul poate fi privit ca un eveniment care unește. În el ne putem vedea și auzi reciproc, ne putem pune de acord.

Cum arată procesul de separare și unificare?

Este important să știi unde sunt granițele și nevoile tale și unde sunt granițele altor persoane.

Granița stabilită poate arăta astfel: ”Nu te poți comporta așa cu mine”, ”Nu-mi place când strigi la mine, nu face asta, te rog”, ”Am nevoie să fiu singură acum”. De asemenea, este necesar să înțelegi că această cerere poate fi încălcată de celălalt. Nu suntem perfecți. Celălalt poate avea nevoi diferite de ale noastre.

Cunoașterea granițelor ajută toți participanții la contact să vadă că ele sunt încălcate. Și atunci este necesar să discutați, să negociați, să căutați un compromis, să insistați sau să vă dați într-o parte.

Și în acest sens există o alegere: să-ți vezi granița, să o desemnezi, să te apreciezi, dar este posibil să alegi în favoarea celuilalt. Pentru a fi mai aproape, a păstra relația. Sau invers, să insiști pe opinia ta.

Sarcina este să înveți să fii flexibil și cu granițe care pot fi modificate. Atunci granițele personalității se pot dezvolta și transforma odată cu dezvoltarea ta. Ele devin flexibile, vii, adaptive, așa cum suntem și noi în procesul vieții.

Granițele – sunt un instrument de protecție. Prin stabilirea corectă a lor, nu jigniți și nu atacați pe nimeni. Ele vă protejează comorile, astfel încât acestea să nu fie atinse la momentul nepotrivit. Spunând ”Nu” oamenilor adulți care sunt responsabili de  satisfacerea propriilor nevoi, este posibil să le provocați un anumit disconfort. Ei vor fi nevoiți să caute o altă sursă, dar aceste căutări nu le vor provoca rău.