Cum determini cât trebuie să tolerezi într-o relație, astfel încât să-ți păstrezi calmul și bună dispoziție?

Răbdarea, ca trăsătură de caracter, este particulară tuturor, într-o măsură mai mare sau mai mică. Omul rabdă multe: de la dureri fizice până la unele momente neplăcute din caracterul celor apropiați. Dar în acest articol vom vorbi despre RĂBDAREA care se referă la interacțiunea cu oamenii și egoismul sănătos.

Care este limita răbdării?

Cineva rabdă nedreptatea față de sine la locul de muncă, în cercul oamenilor apropiați și prietenilor, în cuplu, de la copii, de la părinți. Fiecare tolerează în felul său, dar tolerează: batjocura, lipsa de respect, ignorarea, aroganța și alte lucruri care cu siguranță te rănesc.

Cum determini cât de mult ar trebui să tolerezi, astfel încât să-ți păstrezi calmul și bună dispoziție?

1. Fiecare om determină pentru sine măsura răbdării, pe baza resurselor sale interne. Pentru a înțelege cât de mult ești dispus să suporți fără pierderi pentru tine, întreabă-te:

– Cât de important este acest om sau această relație?

– Cât de repede te vei simți rănit, îți va fi rău, greață… etc.? Asta înseamnă că limitele Eu-lui tău personal sunt frânte complet.

– Cât de altruist poți fi în detrimentul tăi?

– Vei obține anumite beneficii dacă tolerezi? Dacă da, atunci enumeră-le pentru tine.

2. Orice psiholog îți va spune că răbdarea îți distruge personalitatea, iar un  psiholog cinic îți va spune adevărul: dacă există ceva ce trebuie să înduri, atunci ar fi mai bine să închei imediat această relație, pentru că lucrurile nu se vor îmbunătăți! Va fi doar mai rău, dacă tolerezi. Răbdarea ta – este calea în prăpastie, nu pentru a salva relația.

3. Practică egoismul sănătos. Încearcă de la început să corectezi situația, dar nu cu propriile puteri și greșeli. Te vor ajuta discuțiile, negocierile, înțelegerile și compromisurile cu cealaltă parte. Cel pe care îl suporți, trebuie să înțeleagă că faci acest lucru din bunătate, de exemplu până luna viitoare. I-ai explicat totul (toate punctele tale de vedere, dorințele), i-ai spus cum te simți și cum poți fi rănit, ofensat. El te-a auzit și va încerca să facă ceva pentru a-ți îmbunătăți situația.

În timpul procesului poți controla agresorul și îi poți aminti despre răbdarea ta. Cel pe care ești nevoit să-l suporți trebuie să știe că atunci când va expira termenul, va ajunge singur sau în stradă, fără sprijin, ignorat.

Toate aceste recomandări sunt destul de subiective, deoarece fiecare caz este individual și necesită o abordare specială, dar principiul este clar: Nu permite nimănui să te folosească, pentru că nimeni nu-ți va spune mulțumesc pentru asta.