“Sărăcia – este o stare de spirit”: Iată de ce banii nu se rețin în portofelul tău și cum poți schimba acest lucru.

Cum înțelegi că relația ta cu banii nu este în regulă? Există semnale la care merită să acorzi atenție:

– Ai dorința să cheltui rapid banii pe care tocmai i-ai primit.

– Ai emoții mari atunci când primești sume mari.

– Refuzi o plată pentru munca ta.

– Ai obiceiul de a-ți subestima valoarea muncii.

– Cumperi lucruri inutile și de calitate proastă, care se deteriorează rapid.

– Ai obiceiul de a împrumuta bani unor oameni în care nu poți avea încredere.

Dar, există și situații când, de exemplu, ne îmbolnăvim înainte de negocieri importante care promit profituri bune sau întârziem la ele. Astfel, se manifestă blocajul venitului.

Există încă două blocaje – privind cheltuielile și economiile. Fie că facem economii cumpărând doar cele mai ieftine lucruri, nu aruncăm hainele vechi și uzate, dar le ținem “pentru cârpe”. Alții păstrează în cază lucruri inutile că “poate vor fi utile”, iar în concediu stau acasă pentru că “trebuie să economisească”. Astfel ne interzicem să cheltuim.

Dar nu ne permitem nici să economisim bani. Ce semnale ne transmite acest blocaj? Dacă venitul brusc crește de două ori, atunci și cheltuielile vor crește. De exemplu, dacă îți apare un contract avantajos sau o moștenire, atunci acești bani vor fi cheltuiți rapid pentru haine, tehnică, mașini, călătorii, renovări de mobilier și reparații super-scumpe. Acest blocaj împiedică banii să se rețină la proprietar.

Cum să ocolim aceste blocaje și să permitem fluxului de bani să vină în viața noastră? Psihologul ne sugerează să respectăm acești 4 pași.

Pasul 1: Stabilirea obiectivelor

Încercați să vă scrieți obiectivele fără a utiliza cuvântul “nu”, sub formă de afirmații pozitive. În loc de: “Nu vreau să pierd bani” scrieți ”Vreau propriul apartament.” Apoi scrieți ce vă oferă fiecare obiectiv: “Casa mea este cetatea mea, pot trăi în ea în orice circumstanțe, nimeni nu mă va goni dacă voi pierde veniturile mari. Casa mea îmi va da mai multă libertate. Imaginează-te în această casă, ”simte” cum e acolo. Și scrie aceste senzații.

Pasul 2: Căutarea restricțiilor

Interacțiunea reușită cu banii adesea este blocată de gândire. Prin urmare, găsirea acestor blocaje este al doilea pas.

Blocajele pot apărea la primirea banilor: când primim puțini bani și ca urmare avem puțini bani pentru trai și nu putem face economii.

Bariera poate fi la economisirea banilor – omul poate avea o viață minunată, dar de la o plată la alta. Dacă are probleme cu sursa de venit (concediere, boală, pensie, faliment de afaceri) atunci el este extrem de vulnerabil și din bogăția cu care s-a obișnuit, intră imediat într-o sărăcie înfricoșătoare.

Bariera la cheltuieli: Omul poate fi bogat, poate avea economii, dar va trăi în continuare în sărăcie, nu-și va permite nimic. Și dacă trăiești în sărăcie, atunci care e rostul economiilor?

Motivele restricțiilor adesea se ascund în scenariile pe care le-am moștenit de strămoșii noștri. Nu cunoaștem alte modele, pentru că părinții și bunicii noștri au trăit astfel. Înțelegând scenariul moștenit – este un punct de destinație în drumul spre o viață bogată.

Pasul 3. Rescrierea scenariului

Scenariul este ușor de imaginat ca o subpersonalitate care trăiește în capul nostru. Și cu această subpersonalitate, puteți face următoarele: trimiteți-o la odihna bine meritată cu recunoștință și recunoașterea meritelor sale. Pentru că scenariul, de obicei, apare ca un model de comportament salvator pentru strămoșii noștri în situațiile dificile. Aici este important de înțeles cum scenariul le-a salvat viața și dacă există vreun beneficiu de la el în viața noastră.

Pasul 4: Ocolim blocajele

Câteva instrumente simple vă vor ajuta să ocoliți blocajele “financiare”.

– contabilitatea personală – este un instrument foarte util care vă va permite să analizați pentru ce și cum cheltuiți banii.

– un truc care vă poate salva de cheltuieli nechibzuite, poate fi transferarea finanțelor pe un card bancar, dacă banii de hârtie nu doresc să rămână în portofel. Este important să păstrați cardul acasă și niciodată să nu achitați cu el.

Un instrument eficient poate fi selectat pentru fiecare blocaj și pentru fiecare scenariu.