Cum înțelegi că povestea voastră de dragoste a devenit atât de toxică încât îți otrăvește viața? Iată 7 semne

Într-o relație normală și sănătoasă, atât tu cât și el vă simțiți fericiți, încrezători, sinceri unul cu celălalt și cel mai important – puteți fi voi înșivă. Dacă nu cunoști punctele enumerate – total sau parțial – acesta este un semn că relația voastră merge în direcția greșită. De aceea, e timpul să te salvezi, până când această poveste nu ți-a otrăvit viața și nu ți-a distrus personalitatea.

Mai jos sunt 7 semne care indică faptul că relația trebuie transferată în regimul de detoxifiere sau trebuie să ieși din ea, chiar dacă îți va fi greu.

1. Partenerul tău nu arată fericit

Dacă observi că partenerul tău prezintă simptome de apatie cronică sau de indiferență, probabil că îi lipsește libertatea din trecut. Nu-și mai apără punctul de vedere cu entuziasmul cu care îl făcea, nu-ți mai dă sfaturi, nu se ceartă, ci pur și simplu este de acord cu tot ceea ce spui – în mod evident, face asta pentru că nu-i mai pasă.

Atenție, nu este vina ta. Încetează să  salvezi relația doar cu propriile eforturi. Asta face situația și mai toxică, pentru că partenerul tău rămâne inactiv și în curând vei descoperi că cu cât mai mult oferi, cu atât mai puțin primești.

2. El tinde să te controleze

Luarea deciziilor în comun – este o parte esențială a relațiilor sănătoase. Cei care vor să controleze totul, exprimă această nevoie manipulându-te. Dacă trebuie să-i ceri permisiunea să ieși la o întâlnire cu prietenii sau la o cină cu familia, acesta este un semn clar că partenerul a preluat funcția de controlor.

La început poate părea că se comportă astfel pentru că îi pasă de tine, dar în cele din urmă vei înțelege că un astfel de comportament este egoist, nu dezinteresat. Ce să faci în acest caz? Vorbiți deschis. Teoretic, un bărbat iubitor este capabil să recunoască faptul că acest comportament este inadecvat și că trebuie să aibă încredere în tine, să-ți respecte limitele personale. Dacă da, atunci există speranță pentru îmbunătățirea relației.

3. Te critică și te ia în derâdere

După ce ai vorbit cu el, te simți inferioară? Dacă răspunsul este da, atunci este timpul să acorzi atenție modului în care vorbește cu tine (sau despre tine). După ce ai constatat că te critică, expunându-te într-o lumină nefavorabilă, să știi: acesta este un semn clar că te subestimează. Rușinea și critica nu îmbunătățesc relațiile, ci doar aduc sentimentul de singurătate.

4. Îi simți constant nemulțumirea

Observi că atunci când îl rogi să te ajute, el te evită sau face asta, dar fără prea mult entuziasm? S-ar părea că te ajută, dar în mod clar este nemulțumit de acest lucru. Astfel se manifestă comportamentul pasiv-agresiv – prin procrastinare, împotrivire și sabotaj, dispreț sau furie atunci când interacționează cu tine.

5. Ține supărarea

Dacă își amintește din nou trecutul dureros, înseamnă că nu a reușit să-l depășească. Cu alte cuvinte, nu te-a iertat niciodată. Ei bine, atunci e timpul să vorbiți din nou despre asta. Relațiile adevărate sunt puternice nu doar din cauza momentelor plăcute, dar și din cauza celor neplăcute pe care le-ați experimentat împreună.

6. Întotdeauna te îngrijorezi cum va reacționa

Relațiile sănătoase sunt construite pe încredere și comunicare deschisă. Dacă deja te-ai obișnuit să-ți fie teamă de modul în care va reacționa la ceva absolut normal, cel mai probabil cuibul vostru s-a scufundat în lichidele toxice ale presupunerilor.

7. E prea dependent de tine

Deja ai uitat când puteai respira liber? Ești pentru el, mai degrabă, o dădacă decât o parteneră de viață. Probabil te simți vinovată când îți dedici timpul doar ție? Sentimentul enervant că trebuie să-i satisfaci nevoile nu prevestește nimic bun. Îi place foarte mult această dependență, care este tipică celor care suferă de stima de sine scăzută.

Dacă ți-e greu să-i spui că este important să aibă grijă singur de sine, atunci nu merită să te agăți de această relație. Asta este o luptă distructivă în care riști să devii victima sentimentelor nesănătoase pentru un personaj nedemn. Păstrează-ți reflexele de protecție și grijă pentru viitorii copii, ei au mai multă nevoie de ele.