Cei pe care îi iubim și cei pe care nu-i putem suporta – sunt OGLINZILE noastre.

Relațiile umane sunt una dintre cele mai eficiente metode de conștientizare.

Datorită oglinzii relațiilor (toate relațiile, fără excepție) – putem intra într-o stare extinsă de conștientizare. Ne reflectăm reciproc și trebuie să învățăm să ne vedem în alții. Aceasta este oglinda relațiilor.

”În această oglindă, pot să-mi disting esența spirituală. Privind în jur, îmi văd reflexia.”

Relațiile sunt un instrument al dezvoltării spirituale, iar conștiința unică – este scopul lor final. Toți suntem părți inerente ale conștiinței universale, dar descoperirea autentică se întâmplă atunci când observăm în viața de zi cu zi legătura existentă dintre noi.

Cei pe care îi iubim și cei pe care nu-i putem suporta – sunt oglinzile noastre.

Cine ne place? Cei, trăsăturile cărora se aseamănă cu ale noastre. Vrem să fim mai aproape de astfel de oameni, întrucât simțim că în compania lor aceste trăsături vor deveni mai strălucitoare. Oamenii care ne amintesc de acele trăsături pe care le suprimăm insistent în noi, acei oameni nu ne plac.

Deci, dacă există cineva care îți provoacă o respingere persistentă, să știi că această persoană are ceva în comun cu tine, dar ție acest ”ceva” nu-ți place. Dacă ai fi gata să accepți aceste calități, acești oameni ar înceta să te irite.

Când observi că cineva îți este simpatic, determină ce trăsături îți plac în această persoană. Frumusețea, grația, eleganța, influența, puterea, mintea? În orice caz, ar trebui să știi: această trăsătură este inerentă în tine. Nu o respinge – și, poate, viața ta va fi mai plină.

Același lucru este valabil și în relația cu cei care nu te plac. Stabilind un contact cu adevărata ta natură, trebuie să înțelegi și să accepți acele trăsături ale caracterului tău care nu sunt cele mai bune.

Coexistența opuselor – este baza universului.

Dacă profund în interiorul tău se ascunde un laș, niciodată nu vei deveni un curajos. Și nici generos nu vei fi, dacă în interiorul tău stă un zgârcit. Omul poate fi virtuos numai dacă împreună cu bunătatea în el coexistă opusul ei.

© Deepak Chopra, “Îndeplinirea spontană a dorințelor”