7 fraze pe care le spun Oamenii Toxici pentru a reduce stima de sine a interlocutorului

Acești oameni conștient sau inconștient aleg astfel de cuvinte pentru a te răni. Pentru a-i recunoaște fii atent(ă) la următoarele expresii pe care le utilizează cel mai des în conversații:

1.”Nu înțelegi despre ce vorbești!”

Din anumite motive, oamenii toxici, pe lângă faptul că trăiesc alimentându-se cu energia celorlați, se consideră și cei mai inteligenți, cei mai informați.

Ei își arată în mod constant superioritatea, chiar dacă nu sunt cu nimic mai buni decât ceilalți. Fraza preferată a acestor oameni – este să-ți arate direct că nu cred nimic din ceea ce spui, că nu văd în tine un profesionist.

2. ”Fac singură!”

Este o expresie caracteristică femeilor toxice. Din păcate, este rostită de foarte multe femei, în special dacă bărbatul într-adevăr nu face față unor sarcini în care nu se prea pricepe.

Deseori vorbim astfel cu copiii, pentru că ei uneori chiar nu înțeleg ce fac. Dar atunci când îi spui astfel de cuvinte unui bărbat care s-a oferit voluntar să te ajute – acest lucru deja este inutil.

3. ”Nu dramatiza!”

Această frază nu este spusă doar de oamenii toxici, ci și de egoiști, care își apreciază numai sentimentele și emoțiile lor și tind să devalorizeze sentimentele altor oameni.

Când îi spui cuiva că dramatizează, în mod deliberat accentuezi că problema este nesemnificativă pentru tine și că el își face griji fără niciun motiv.

Acesta nu este sprijin, ci o formă sofisticată de batjocură.

4. “Este o idee proastă!”

Ar fi o remarcă adecvată, dacă ideea într-adevăr este proastă. Dar chiar și în acest caz, ar fi mai bine să taci. Multe proiecte strălucite ale timpului nostru, și nu numai, au crescut din idei foarte dubioase.

Oamenii toxici însă, nu-ți fac o evaluare subiectivă, ci una obișnuită: de fapt, e foarte dificil să-i mulțumești, ei văd partea negativă în tot și o scot la suprafață, astfel încât să nu crezi că vei reuși în ceva.

5. “Nu am ce discuta cu tine!”

De fapt, dacă oamenii nu au despre ce vorbi – ei tac, iar atunci când își scot în evidență superioritatea, înseamnă că sunt interesați de contact, doar că nu de acel contact normal, adecvat, dar unilateral: tu te iriți, iar ei se alimentează cu energia ta.

6. “La vârsta ta ar fi timpul să …”

Când vine vorba de vârstă, orice persoană își poate pierde cumpătul, iar oamenii toxici știu acest lucru. O continuare a acestei fraze poate fi orice, de la “să te căsătorești” până la “a avea propria casă în Gran Canaria”

Și nu contează că majoritatea colegilor tăi trăiesc la fel: oamenii toxici îți evidențiază “defectele”, indiferent dacă ele sunt sau nu defecte.

7. “Tu ești vinovat(ă)!”

Oamenii toxicii tind să accentueze că noi înșine suntem vinovați de toate necazurile noastre. Parțial acest lucru este adevărat, dar principala noastră greșeală este că tolerăm această persoană toxică lângă noi!