Aceste 5 Sfaturi te vor ajuta să obții beneficii din Singurătate.

Singurătatea – este o stare umană uimitoare, învăluită într-un nor de mituri, dar în același timp capabilă, ca și plastilina, sub influența degetelor cuiva să-și schimbe forma și chiar culoarea. De singurătate – îți este teamă, o apreciezi, dramatizezi, o eviți în orice fel, dar fiecare dintre noi, într-un fel sau altul, se va întâlni cu ea.

De ce ne temem atât de mult de singurătate?

Trebuie să recunoaștem că majoritatea oamenilor se tem de singurătate. Fiecare dintre noi, în anumite momente, trăiește această frică. Este foarte important să separăm propriile preocupări de cele pe care le-am absorbit toată viața din experiența altora. Din cuvintele celor din jur, din filme și cărți; din opinia societății, care deseori influențează omul mai mult decât își imaginează. 

Oare e posibil să iubim singurătatea?

“Îmi plac oamenii, dar după muncă am necesitatea să mă ascund în vizuina mea.” – oamenii spun că au nevoie să-și restabilească forțele, să se odihnească, să-și revină, să se gândească, să stea în tăcere …

Adevărul este că, a te simți bine în compania unor oameni și a prețui oportunitatea de a fi singur – o poți face chiar dacă ești un introvertit sau un extrovertit. Diferența nu este în forma preferată de petrecere a timpului liber, ci în metoda de recuperare a energiei. Pentru extrovertiți, aceasta este comunicarea. Pentru introvertiți – singurătatea.

De regulă, nu este deloc dificil să înțelegi cărui tip aparții. Problemele încep atunci când abordezi un mod de viață care nu-ți este caracteristic, asigurându-ți astfel stresul cronic. Și pe lângă asta – sentimentul de vinovăție.

Cum te poți ajuta?

Ce poți face dacă singurătatea este – forțată? Dacă te împovărează și nu-ți restabilește forțele?

Nu există rețete rapide cum să încetezi să fii singur. Dar poți învăța să obții beneficii și resurse din această stare. Iată câțiva pași pentru a realiza acest lucru:

1. Grija de sine

Răspunde-ți sincer la întrebările: “Am dormit destul? Am mâncat la timp? Am probleme de sănătate nerezolvate?” Primele eforturi ar trebui făcute în acest domeniu și de multe ori ele deja dau un rezultat uimitor.

2. Poți ține un jurnal

Nu li se potrivește tuturor, dar cel care stăpânește această practică simplă, obține oportunități bune pentru o nouă înțelegere a vieții sale.

3. Organizarea spațiului fizic. 

Cât de confortabil și de bine te simți în locul unde petreci cea mai mare parte a zilei? Dar acolo unde te relaxezi? Nu e nevoie să faci transformări globale, mai ales atunci când nu ai forțe pentru ele. Dar gândește-te ce ți-ar face viața mai confortabilă în acest moment. Uneori poate fi vorba doar de o pernă nouă sau o ceașcă de cafea.

4. Creativitatea

Creativitatea este auto-terapie. Scrii poezii, brodezi sau sculptezi – nu contează ce faci, important este să-ți placă activitatea. Dacă nu știi ce să faci, amintește-ți ce activitate îți plăcea în copilărie. Și nu te gândi că ea este inutilă sau chiar amuzantă pentru un adult.

5. Relația cu tine însăți

“Ce să-ți pregătesc la cină? Cum vom petrece weekend-ul? La ce film vrei să mergem? Nu ți-e frig?” Astfel de întrebări le punem celor dragi, atunci când ne interesează starea lor de spirit, confortul și planurile comune. Cel puțin o săptămână, încearcă să te pui în locul acestui om apropiat, îndeplinind această recomandare ca un exercițiu.

Poți iubi singurătatea, doar împrietinindu-te cu tine însăți. Și când se întâmplă asta, viața brusc se schimbă. Pentru că s-a întâmplat un lucru important – ai deveni prietenul omului cu care vei avea toată viața cea mai apropiată comunicare. Cu tine însăți.