Aceste 2 Tehnici Efective te vor ajuta să te calmezi rapid, reducând starea de tensiune și disconfort.

“Stresul nu este ceea ce vi s-a întâmplat, ci modul în care îl percepeți.” (G.Selje)

Trăim în “epoca stresului”. Ritmul rapid al vieții, supraîncărcarea informațională, deteriorarea situației ecologice și alți factori negativi conduc la faptul că majoritatea oamenilor se confruntă cu supraîncărcări nervoase. Și din moment ce nu este posibil să evităm complet stresul, nu ne rămâne decât să învățăm cum să reducem tensiunea.

Relaxarea regulată, chiar și pe termen scurt, va avea un efect benefic asupra stării fizice și mentale.

Cred că fiecare om are momente când vrea să se ascundă într-o gaură pentru a se izola de toți și a se odihni de problemele care îl înconjoară.

Și de ce nu? Cine te împiedică să-ți îndeplinești această dorință, dacă nu în realitate, atunci cel puțin mental, în imaginația ta? Tehnica psihologică “Refugiul”, propusă de psihanalistul italian Roberto Assagioli, te va ajuta în acest sens.

Tehnica ”REFUGIUL”

Pentru a realiza exercițiul, închide ochii și crează-ți mental un refugiu – un loc real sau imaginar în care te simți în siguranță, calm și confortabil. Refugiul poate fi orice – o casă confortabilă, o insulă pustie, o cameră obișnuită, o plajă pustie. Orice loc real sau imaginar, din trecut sau prezent, dintr-un vis.

Iar acum privește în jur. Ce te înconjoară? Crează-ți mental o atmosferă în care te simți confortabil și calm. Înconjoară-te de tot ce-ți place. Poate simți mirosuri plăcute? Auzi sunete, muzică? Ți-e cald sau frig? Este lumină sau domnește amurgul?

În adăpostul tău nu există nimeni, cu excepția ta, nu trebuie să te grăbești, aici poți dori și poți obține totul, orice, tot ceea ce ți-ar plăcea să ai.

Cere! Cere orice: bogăție materială, dragoste, frumusețe, putere…

În adăpostul tău poți să faci ceea ce dorești. Odihnește-te, reîncarcă-ți bateriile. Iar când te vei simți plin de forțe, încrezător, revină la viața reală, întoarce-te la cei care au nevoie de tine și pe care îi iubești. Dar amintește-ți că în orice moment al vieții tale te poți întoarce în acest refugiu, pentru a te relaxa și a dobândi forțe. 

Înainte de culcare te poți retrage mental în refugiul tău, pentru a dormi acolo. Iar dimineața neapărat întoarce-te la viața reală. În caz contrar, ziua poate fi neproductivă, pentru că mental nu vei fi “aici și acum”, ci acolo, în refugiul tău.

Următorul exercițiu, precum și cel precedent, te poate ajuta să elimini frica și tensiunea.

Tehnica ”PROTECTORUL”

Închide ochii și imaginează-ți că te afli într-o situație care îți provoacă disconfort, te înspăimântă, te irită. Scufundă-te în experiențele tale neplăcute, nu-ți fie teamă de ele. Acum, imaginează-ți un Protector – cineva mare, bun, puternic care te îmbrățișează și te calmează, te ia în brațe, te leagănă și frica dispare. În aceste mâini bune și puternice nu ai de ce să-ți fie teamă, te simți calm și confortabil. Ești în siguranță completă.

Acest exercițiu poate fi folosit și pentru a scăpa de fricile vechi sau cele aproape uitate, dar care apar periodic din trecut.