10 Lucruri pe care am început să le fac la 44 de ani și viața mea s-a schimbat în bine.

Cândva am scris un articol despre ce am încetat să fac până la 40 de ani. Atunci am scris la ce am renunțat, de unde am plecat, ce am aruncat din viața mea. Dar căror lucruri le-am permis să intre în viața mea? 

1.În primul rând, obiceiul de a vorbi despre ceea ce vreau și nu despre ceea ce nu vreau. De a le oferi altora o opinie pozitivă – ce mi-a plăcut, ce îmi amintesc și nu despre ceea ce se scrie de obicei în cartea de plângeri.

2. Să manifest diferite sentimente și să nu-mi fie jenă de asta – dacă vreau să îmbrățișez pe cineva – îl voi întreba dacă nu este împotrivă și îl voi îmbrățișa. Dacă vreau să plâng – voi plânge, dacă nu-mi place un anumit lucru – voi vorbi imediat despre asta, în loc să tac inteligent în fața celui care mi-a provocat disconfortul.

3. Să percep calm sfârșitul oricărei relații. Aceasta deja nu mai este o dramă, o cădere nervoasă, o catastrofă. Este – doar sfârșitul unui segment de drum. 

4. Să apreciez timpul. Timpul meu. Pentru că am simțit cât este de puțin. La 20 și la 30 de ani ești plină de energie, de idei, emoții și crezi că întotdeauna va fi așa. De aceea, te dăruiești  cu generozitate tuturor celor apropiați. La 44 de ani, înțelegi că totul s-a terminat. Trenul vieții se grăbește tot mai repede. Și nu mai ai nevoie de toată lumea și de toți.

5. Să fiu selectivă. Aleg ce să mănânc, cât mă odihnesc, cât muncesc, câți bani cheltui pentru dorințele mele…

6. Să privesc omul din acea parte din care e frumos. Poți găsi neajunsuri la fiecare. Calități – mai greu. În special în relații. În tinerețe așteptăm de la oameni perfecțiune și suntem foarte critici la cele mai mici eșecuri. Cu vârsta, îți dai seama cât e de greu să te reții – să nu spui ceva ofensator atunci când ești obosită, să asculți și să înțelegi, atunci când nu vrei asta, să cedezi, pentru că omului acum îi este mai greu decât ție..etc.

7. Să te înconjuri de oameni pozitivi. Fără extreme, desigur. Viața nu este întotdeauna veselă, dar există oameni care au un fundal de viață gri-negativ, chiar dacă totul este în ordine. Ei din orice fac o mega-dramă, o mega-problemă sau un mega-scandal. Comunicând cu astfel de oameni mai mult timp, simți că “boala gri” se ciocnește și de imaginea vieții tale. 

8. O oră de liniște, de odihnă. În orice moment și în orice zi, când mă simt obosită, opresc sunetul tuturor gadget-urilor și merg în parc. Sau în cafeneaua preferată și savurez o ceașcă de cafea. Doar în tinerețe ți se pare că în această oră se va întâmpla ceva important în lume și tu nu vei reuși. 

9. Îmi accept puterea. Înainte îmi era rușine de ea – îmi părea că a fi puternică nu e un rol feminin. Să soluționezi probleme, să cauți ieșiri din orice situație, să porți răspundere. Acum știu că puterea este resursa mea și sunt foarte recunoscătoare pentru ceea ce am.

10. Prințesa din mine a murit. Sau nu s-a născut niciodată. În loc de cosmetice – prefer să dorm cu o jumătate de oră mai mult.