15 Citate vindecătoare ale scriitoarei Ilse Sand, care te vor face să vezi viața cu alți ochi.

“Cel mai important lucru în viață – este să găsești un echilibru. Pentru asta trebuie să-ți dezvolți abilitatea de a trăi cu diferite emoții, trebuie să te accepți așa cum ești, cu toate calitățile și defectele.” – consideră scriitoarea daneză Ilse Sand, autoarea bestseller-ului: Frica de intimitate. Cum încetezi să te aperi și începi să iubești.” 

Iată 15 citate vindecătoare ale autoarei: 

 1.Tristețea – este calea de vindecare a unei răni. Cu toate acestea, la nivelul psihicului, în noi trăiește o dorință înnăscută de a evita durerea. De aceea construim multe strategii de autoapărare care (indiferent dacă ne dăm seama sau nu) ne împiedică să ne apropiem de epicentrul durerii.

2. Dacă vrem să experimentăm viața pe deplin – cu tristețile și bucuriile ei – trebuie să învățăm să eliberăm. 

Trebuie să fim capabili să ne despărțim de lucrurile și oamenii de care suntem atașați, acceptând noul care ne așteaptă. Este important să găsim forța de a abandona tiparele vechi de comportament și de a dezvolta strategii noi. Viața – este mișcare

3. Viața seamănă cu un pendul, care oscilează între durere și admirație.

4. Standardele înalte afectează în mod negativ stima de sine, pentru că te dezamăgești tot mai des de tine și obosești.

5. Dacă îți asumi rolul de ideal, atunci îți va fi greu să construiești o relație cu adevărat apropiată, întrucât adevărata intimitate presupune sinceritate deplină în toate situațiile.

6. Dacă purtăm în noi durere și dor pe care nu le conștientizăm, atunci grija din exterior poate provoca o reacție ambiguă. Grija va trezi durerea “uitată” – ea va izbucni și va găsi o ieșire sub formă de tristețe.

7. A fi tu însuți – înseamnă să scapi de autocontrol și să înveți să te miști liniștit în fluxul vieții.

8. Dacă vrei să participi cu adevărat în viața ta și să te simți viu, trebuie să încetezi să-ți demonstrezi virtuțile, cum ar fi corectitudinea, inteligența sau bunătatea.

9. Este important să înveți să exiști pur și simplu, fără a încerca să fii cineva. “Eu sunt cine sunt” – această setare este un bun punct de plecare, care ne oferă un stimulent pentru a ne explora propriile sentimente, dorințe și aspirații, datorită cărora ajungem să ne cunoaștem mai bine din interior.

10. Scoate-ți masca, chiar dacă îți este teamă că toți vor fugi de tine, de îndată ce te vor cunoaște cum ești cu adevărat.  

11. Învață să-ți exprimi dorințele – chiar și atunci când știi că interlocutorul nu vrea sau nu este capabil să le îndeplinească.   

12. Apropierea de tine însuți – înseamnă apropierea de toate suferințele sufletești pe care le-ai experimentat, adică iubirea și lipsa de iubire. Dacă ne îndepărtăm de aceste senzații experimentate în copilărie sau la o vârstă mai târzie, atunci vom suprima în noi abilitatea de a observa simpatia care vine de la ceilalți.  

13. Să te simți iubit -înseamnă să simți că ești acceptat așa cum ești. Abilitatea de a iubi – este de a vedea, a conștientiza și a accepta omul ales.

14. Atunci când îi arătăm cuiva fața noastră adevărată – cest lucru ne ajută să îmbunătățim relația.

15. Responsabilitatea este o calitate bună, dar nu este utilă în toate situațiile. Principalul motiv pentru care nu-ți permiți să rămâi indiferent este că experiențele altora te influențează foarte mult și devii nervos. Pe de altă parte, asumarea responsabilității pentru întreaga lume este inutilă.