Persoana iubită te-a trădat? Iată cum găsești forțe să depășești durerea și să trăiești în continuare.

Relațiile personale uneori sunt dificile, dar multe probleme și obstacole pot fi depășite. Altceva e când omul iubit te trădează. Deja nu mai e o problemă care poate fi rezolvată. Îți dă lumea peste cap. Cum să depășești durerea și ce faci în continuare?

Trădarea – se întâmplă atunci când sunt încălcate regulile clare sau nerostite ale unei relații. După trădarea omului iubit – în special, dacă ne-a luat prin surprindere – suntem chinuiți de anxietate, furie, teamă și dor. Suntem epuizați și nu înțelegem în cine mai putem avea încredere acum. Și cel mai dificil este să treci peste trădarea celor cu care ai fost într-o relație în care ai investit multe resurse.

Trădarea provoacă traume profunde din mai multe motive:

– Înțelegem că dorințele și nevoile omului în care am avut încredere, s-au dovedit a fi mai importante decât ale noastre.

– Este un șoc profund care se reflectă în corp și psihic, lăsând o amprentă profundă la toate nivelurile.

– Încrederea care era la baza relației, acum este distrusă.

– Avem motive să ne îndoim de corectitudinea propriilor decizii în alte domenii ale vieții.

Trădarea provoacă o frică puternică, care ne cuprinde întregul corp. Ea activează stresul și provoacă o întreagă cascadă de simptome fizice, mentale și emoționale. Suferă încrederea în sine, ne simțim abandonați și respinși. Ne doare – pentru că persoana iubită ne-a folosit în scopurile sale.

Problema este că dacă încercăm să abordăm fiecare simptom separat, vindecarea poate dura mai mult timp decât ne dorim. Dacă ne concentrăm asupra simptomelor, atunci ignorăm cauzele reale ale problemelor, ceea ce înseamnă că nu există nicio vindecare reală.

În primul rând este important să înțelegem că nu am înnebunit și nu suntem singuri.

Acum izolarea de ceilalți doar agravează problemele. Acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de sprijin. Fără sprijin – este dificil să lăsăm experiența în trecut și să trăim în continuare. Vindecând trauma, învățăm să avem încredere în ceilalți, să ne simțim în siguranță, să ne iubim și să ne deschidem inima.

Recent, am făcut un studiu și am constatat că, la femei, vindecarea traumei provocată de trădare, are loc de obicei în cinci etape. Unii oameni “rămân blocați” la una dintre etape timp de mai multe săptămâni, luni, ani sau chiar pe viață. Dar singura modalitate de a te reconstrui mental, emoțional, fizic și spiritual – este să treci prin toate cele cinci etape, în acel ritm în care îți va fi confortabil și îți va schimba viziunea asupra lumii, pentru a deveni mai puternic(ă).

Dacă vom examina consecințele acestei traume ca parte a unei răni sufletești profunde, atunci treptat ne putem îndepărta de durere și șoc, începând procesul de vindecare.

La nivel fizic, ne vom simți mai ușor, mai puternici și mai sănătoși.

La nivel psihic, ne vom putea concentra din nou, nu ne vom mai tortura cu amintiri și reflecții despre ceea ce s-a întâmplat, ne vom concentra pe gândurile și ideile pozitive.

La nivel emoțional, vom deveni mai liniștiți, echilibrați, încrezători și optimiști.

Dar cel mai important lucru este că, vindecându-ne de traumă, nu vom mai permite trădării experimentate să ne controleze viața. Conștientizăm că această experiență ne-a ajutat să devenim mai încrezători, mai puternici și înțelepți. Vom învăța să stabilim limite personale clare. Ne vom înconjura de oameni care ne susțin, care ne ajută să ne dezvoltăm și ne acceptă așa cum suntem, evitându-i pe cei care nu sunt pregătiți să fie prietenii sau partenerii pe care îi merităm. Cea mai mare criză din viața noastră – va deveni cel mai mare dar al nostru.

Autor: Deby Zilber – psiholog