De ce copiii japonezi sunt cei mai sănătoși din lume? Iată 12 motive.

Naomi Moriyama este o japoneză care locuiește la New York, dar asta nu o împiedică să aplice în familia sa abordarea japoneză, în ceea ce privește alimentația și educația copiilor. Împreună cu soțul ei, William Doyle, au explorat tradițiile japoneze și au intervievat mai mulți experți și drept rezultat au scris o carte în care dezvăluie secretele stilului de viață sănătos al japonezilor.

12 obiceiuri sănătoase ale copiilor japonezi

Spre deosebire de colegii lor din alte țări dezvoltate, copiii japonezi:

1. Consumă preparate din pește și legume din bucătăria națională, care conțin mai multe substanțe nutritive și mai puține calorii decât carnea.

2. Din fragedă copilărie sunt obișnuiți cu o varietate mare de fructe și legume.

3. Mănâncă din farfurii mici.

4. În alimentație, nu sunt obișnuiți cu interdicții stricte, ci cu restricții rezonabile.

5. Între mesele principale au gustări și savurează dulciuri, dar în cantități mici și nu prea des.

6. Fac multă mișcare. Elevii fac sport în fiecare zi, nu numai la orele de sport, dar și la celelalte discipline în programul cărora sunt introduse ”5 minute de sport”.

7. Copiii știu să aprecieze premiile și recompensele pentru realizările sportive.

8. Cel mai des iau masa acasă, împreună cu părinții sau, în cazuri extreme, doar cu mama. Cina de familie – este unul dintre cele mai respectate ritualuri japoneze.

9. Atât acasă, cât și la școală sunt înconjurați de dragoste și grijă din partea adulților, ceea ce permite reducerea problemelor psihologice care adesea, sunt motivul supraalimentării.

10. Se bucură de sprijinul părinților, care nu numai că îi învață să mănânce corect, dar cer același lucru și școlii.

11. Însușesc regulile alimentației sănătoase și stilului de viață sănătos în familie, în cadrul unui sistem de educație bazat pe autoritatea părintească și nu pe autoritarism.

12. Din copilărie își ajută părinții să gătească mâncarea.

Drept urmare, copiii japonezi într-adevăr bat toate recordurile mondiale în privința sănătății. Desigur, japonezii nu au ocolit bolile asociate cu tulburările de alimentație, cum ar fi anorexia, care afectează în special fetele și femeile tinere, însă amploarea acestui dezastru este incomparabilă cu ceea ce se întâmplă în alte țări, inclusiv în Statele Unite.

Extras din cartea ”Cei mai sănătoși copii trăiesc în Japonia”  Naomi Moriyama, William Doyle