Iată cum s-a schimbat soția mea, odată cu revenirea la serviciu după concediul de maternitate.

Soția mea visa să se întoarcă la serviciu după concediul de maternitate. Aștepta cu nerăbdare să iasă din cei patru pereți, punând astfel capăt rutinei care părea să nu se mai termine.

Număra zilele până la ”libertate”, iar eu o încurajam: ”A mai rămas puțin, doar zece zile.” La fel îi spuneam și fiului meu: ”Doar zece zile, puiule.” Ambii dădeau din cap, zâmbind și ambii nu știau cum li se va schimba viața în curând.

Îmi amintesc cum soția mea era disperată din cauza monotoniei, atașamentului față de copil și faptului că nu putea face niciun pas fără permisiunea lui. La început, era fericită, dar apoi… lipsa de comunicare, obsesia pentru treburile zilnice au început să-i transforme viața într-o rutină plictisitoare. În fiecare seară se plângea că a obosit de toate astea.

Deja de o săptămână fac un experiment – sunt în concediu medical cu fiul nostru, în timp ce soția lucrează. Recunosc că nu am stat niciodată cu copilul mai mult de 4 ore, de aceea experimentul este unul prelungit. Săptămâna pare să nu se sfârșească, deși ne distrăm împreună. Am nevoie de comunicare, vreau să aflu ce se întâmplă în lume, să aud ceva nou. Dar nu am timp, sunt ocupat tot timpul. Acum am simțit pe pielea mea cum e să stai în concediu de maternitate aproape trei ani.

În schimb, soția mea s-a schimbat odată cu întoarcerea la serviciu! Demult nu i-am văzut privirea atât de vie. Ea luminează din interior, în prima seară era cu zâmbetul până la urechi. Era obosită, plăcut obosită de noile informații, de noua echipă, noile responsabilități și noul program. Dar întoarcerea mult așteptată pare să fi adus o nouă viață în ea. Nici trezirea devreme, nici vântul umed al toamnei nu sunt capabile să-i stingă entuziasmul și atitudinea.

Îi susțin decizia pe deplin. Femeia nu este obligată să stea acasă toată ziua, să gătească și să ”dispară” din această lume. Orice persoană are dreptul să se realizeze, să-și realizeze ambițiile sau să caute un loc de muncă liniștit, care îi va aduce satisfacție morală.

În curând concediul medical se va încheia și fiecare dintre noi își va continua drumul său. Probabil, datorită acestei săptămâni, am fost de acord cu declarația soției: “Concediul de maternitate nu este o vacanță, ci o muncă grea, care îți absoarbe toată energia, mintea și timpul”.

Autor~ Notițele unui tată tânăr.