5 MOTIVE pentru care TĂCEREA distruge relațiile

Atunci când unul dintre parteneri îl ignoră deschis pe celălalt, nu este doar infantil, nepoliticos, crud și josnic, dar și extrem de distructiv din punct de vedere emoțional și fizic pentru victimă.

Ignorarea altei persoane nu este o manifestare a iubirii. Dimpotrivă, este o manifestare a violenței. Nu este nevoie să lovești omul ca să-l faci să sufere profund. Ignorarea este, de asemenea, o strategie. Aceasta este o lipsă subtilă de interes față de sentimentele partenerului.

De ce oamenii recurg la această metodă de pedeapsă?

Există mai multe motive pentru care oamenii te ignoră. Ei te învinovățesc pentru ceea ce este doar problema lor. Ei cred că, dacă pun toată vina asupra ta și ignoră problema, ea va dispărea undeva. Un astfel de comportament pentru ei este un motiv să se ascundă de perspectiva soluționării conflictului.

Există 5 motive pentru care tăcerea este mai distructivă, decât vă puteți imagina:

1. Cauzează traume emoționale.

Ignorarea îi provoacă omului o serie de emoții copleșitoare. Victima acestui boicot al tăcerii poate suferi depresie, furie și frustrare. Ea se simte epuizată, izolată, respinsă, vinovată, singură. Este disperată. Are sentimentul că a fost trădată.

Atunci când prezența și sentimentele tale sunt ignorate și nerespectate, te simți fără valoare, neiubit, rău și nesemnificativ. Ca o canapea veche care a fost  aruncată, pentru că nu era loc în casă pentru ea.

2. Cauzează stres.

Asta se numește ostracism (izolare, exil). Tăcerea pentru cineva poate fi un joc al minții și, în unele cazuri, poate fi folosită ca o formă de manipulare psihologică. Problema este că în procesul acestui joc îți pierzi demnitatea și încrederea în tine.

Nivelul stresului depășește limita. Te întristezi, te simți inutil și pierdut. Victima poate simți că nu are control asupra vieții sale. Cu cât mai mult persistă ostracismul, cu atât este mai devastator impactul psihologic asupra victimei, mai ales dacă este un copil.

3. Afectează sănătatea fizică.

Creierul nostru are o zonă specială care reacționează la diferite niveluri de durere. Ea se activează atunci când suntem supuși unui boicot al tăcerii. Există oameni care atunci când sunt ignorați și respinși, suferă de dureri fizice reale. Simptomele pot fi diferite: dureri de cap, dureri de abdomen, diaree. Sau pot fi chinuiți de insomnie, anxietate, oboseală prelungită. În funcție de nivelul stresului, pot apărea tulburări mai grave.

4. Cauzează schimbări de comportament.

Când ești ignorat, începi să te îndoiești de orice. Apar schimbări de comportament. Nu mai ești sigur de nimic, te îndoiești de tine și de ceilalți, ești iritat sau te învinovățești.

Aceste îndoieli, în cele din urmă, conduc la faptul că începi să acționezi de parcă ești o altă persoană. Conștientizând acest lucru, te simți vinovat, ești confuz, pierzi controlul. Aceste sentimente îți provoacă nervozitate, nu te simți în siguranță, ceea ce agravează și mai mult situația.

5. Distruge relațiile

Din diferite motive, unul dintre parteneri îl poate ignora sau se poate îndepărta de celălalt. Indiferent de reacția victimei, aceste acțiuni conduc la dezacorduri și la o fisură în relație. Fiecare partener este sigur că problema nu este în el, ci în celălalt, dar în loc să discute problema, ei se învinovățesc reciproc.

În această situație, fiecare dintre parteneri este preocupat să-și dovedească adevărul și nu de relație. Tăcerea poate deveni un lucru obișnuit pentru ambii, ceea ce practic anulează perspectivele de rezolvare a problemei. Mulți oameni subestimează pericolul și viclenia tăcerii. Nu contează cât durează și cât de departe a ajuns – toate acestea dăunează iremediabil relației.