Psihologul Mihail Litvak: ”Omul trebuie să placă altor trei oameni: sie însuși, șefului și partenerului.”

Fiecare om se naște pentru a fi fericit. Totuși, câți oameni pot afirma că sunt cu adevărat fericiți? Probabil doar câțiva. Deci, ce este necesar pentru asta?

Fericirea constă din trei componente: “Vreau”, “Pot” și “Trebuie”.

Însă la noi, de cele mai multe ori, acestea nu coincid. Dacă vreau, atunci nu pot. Dacă trebuie, atunci nu-mi place. Dacă vrei și nu poți, atunci încearcă să înveți.  Trebuie doar să începi să acționezi.

Dacă ai început să gândești – decide, dacă ai decis, atunci acționează.

Există o tehnică de luare a deciziilor. Trebuie să-ți amintești primul gând care ți-a venit în minte – acesta este considerat corect. Dacă nu reușești acest lucru, atunci trebuie să te bazezi pe soartă. Cel mai important lucru este să acționezi, să nu eziți. Nu trebuie să-ți fie teamă de greșeli, eșecul este de șapte ori mai util decât succesul.

Nu încerca să schimbi circumstanțele și alte persoane, schimbă-te tu și adaptează-te circumstanțelor.

Doar oamenii imaturi psihic încearcă să schimbe circumstanțele. În mod ideal, ar  trebui să te schimbi tu și să-ți schimbi viziunea asupra situației. De exemplu, mie îmi era teamă de înălțime și evitam excursiile în munți. Îmi provocau panică și anxietate. Acum, munții mă atrag și mă excită. Ce s-a întâmplat? S-au schimbat munții? Nu, ei sunt la fel. Eu m-am schimbat. Persoanele mature și imature psihologic pot fi în același loc, dar în același timp pot trăi în lumi diferite.

Trebuie să-ți stabilești doar obiective mari, întrucât spre obiectivul mic duce doar o cale, iar spre cel mare – mai multe.

Și desigur, nu trebuie să uiți că obiectivul trebuie să fie real. Un obiectiv mic nu va duce la nimic, unul mare îți va permite să atingi cel puțin ceva. Stabilirea obiectivelor mici este caracteristică oamenilor nevrotici.

Omul trebuie să placă altor trei oameni: sie însuși, șefului și partenerului. În același timp, de soț (sau soție) te poți despărți, de la serviciu te poți concedia. Și numai de tine nu poți fugi. De aceea, trebuie să te iubești pe tine. Mulți m-ar contrazice, ar spune: „Dar copiii?” Copiii sunt pe locul patru în acest clasament. La 12-14 ani aceștia deja încep să fie independenți. La 20 de ani pleacă. Familia însă, dacă e creată corect, poate rezista încă 30-40 de ani. Nu trebuie să trăiești doar de dragul copilului. Trebuie să-l educi, pentru ca la 20 să se poată întreține singur.