Această întâlnire m-a ajutat să descopăr Secretul Oamenilor Buni…

Cinci ore petrecute cu prietenele mele, m-au ajutat să descopăr secretul oamenilor buni și fericiți.

Recent, m-am întâlnit cu două colege de școală pe care nu le-am văzut de mai mult de 10 ani. Și am descoperit un lucru interesant: cea cu care la școală comunicam ușor, acum a fost destul de dificil să o fac, trebuia să-mi verific fiecare cuvânt. Cu cea de-a doua, pe care la școală nu o puteam numi prietena mea, cu ea am discutat cu plăcere și atât de ușor, încât înainte nici măcar nu aș fi crezut în posibilitatea acestui lucru.

Recunosc că eu întotdeauna analizez oamenii. După fiecare conversație, încep să mă gândesc ce semnifică o frază sau alta, cu ce intonație a fost spusă și de ce. Și această întâlnire nu a fost o excepție.

Prima colegă – Elena, s-a căsătorit la câțiva după finisarea școlii. Era o căsnicie de conveniență, întrucât părinții i-au ales un logodnic dintr-o familie bogată, care trebuia să moștenească afacerea familiei. Acum au și un copil, iar colega mea i s-a dedicat complet, pentru că în familia lor femeia nu trebuie să lucreze. Și asta nu este poziția ei, ci a soțului. Ea fiind o fată inteligentă, ar fi putut obține multe, dar s-a dedicat copilului. În niciun caz nu condamn această alegere, doar constatat faptul.

Și această femeie nu este fericită. Am înțeles asta din privirea ei rece, spatele pe care îl ținea drept și mândru, după felul în care povestea despre toate cercurile pe care le frecventează fiul ei și câți metri pătrați au reușit să acumuleze împreună cu soțul ei. S-a înviorat și s-a relaxat ușor, doar atunci când ne-am amintit de anii de școală, de glumele pe care le înțelegeam numai noi, pentru că pe atunci eram prietene. Acum însă, nu aș mai comunica îndeaproape cu femeia în care s-a transformat. Din simplu motiv că nu am dorința să particip la acest târg de vanitate, nu am manichiura perfectă și nici la teatru nu merg la sfârșit de săptămână cu soțul meu.

A doua colegă – Elisa. Ea, de asemenea, este căsătorită de mult timp. Cine este soțul ei – nu știu. Au deja doi copii. Și strălucește de fericire. Am discutat cu ea mai mult de trei ore. La fel, ne-am amintit de anii de școală, am vorbit despre copii, un pic despre soții noștri. A fost o conversație atât de ușoară, încât o puteam continua la nesfârșit.

Și acest lucru chiar este adevărat. Dacă omul este fericit, nu-i pasă câte proprietăți și ce fel de mașină are. În viața lui nu există loc pentru invidie și  nevoia de a se afirma din contul altuia. El doar trăiește, se bucură de viață și împărtășește această bucurie cu cei din jur.