Bunătatea este atotputernică! Iată 6 motive științifice ca să fii mai bun

Nu-i asculta pe cei care spun că pentru a obține ceva trebuie să mergi peste capuri, să fii egoist și dur, pentru că cu bunătatea nu ajungi departe. Să știi că a fi bun este util, distractiv și profitabil.

Decher Keltner de la Universitatea din California ( Berkeley), autorul unei cărți despre empatie, este convins că oamenii se nasc predispuși la bunătate, generozitate și altruism. Omul este o ființă socială, iar aceste calități sunt necesare pentru a supraviețui în societate. Bunătatea este o trăsătură instinctivă și nu un rezultat al alegerii conștiente, al normelor culturale sau religioase.

Iată ce ne oferă ea:

Sănătate și optimism

Dacă ești bun, în comparație cu oamenii răutăcioși ai mai multă sănătate, fericire și bani. Nu crezi? Există studii care demonstrează asta. S-a dovedit că oamenii care suferă de boli serioase și îi ajută pe alții aflați în aceeași situație se simt mai bine, devin mai optimiști și au o dispoziție mai bună. Și în general, atunci când se întâmplă ceva rău, oamenii buni depășesc situația mult mai ușor.

Productivitate și inteligență

Există o serie de experimente care au fost începute încă în 1979 de către psihologii Tisdale și Fogarty. Oamenilor întâlniți în stradă li se oferea ceva în dar – un cupon de reducere, un cadou sau un bilet la loterie, după care li se analiza comportamentul. S-a stabilit că astfel de gesturi suprinzătoare de bunătate îi determină pe cei care le primesc să fie mai buni, mai productivi și mai inteligenți chiar.

Longevitate

Cercetătorii spanioli au descoperit că relațiile bune cu copiii maturi prelungesc viața bătrânilor. Timp de 15 ani au fost monitorizate relațiile dintre părinți și copii și s-a stabilit că cei care aveau o legătură caldă și sufletistă în familie au trăit mai mult cu 30% decât cei care aveau relații conflictuale.

Viață fără depresie

Probabilitatea de a suferi de depresie va scădea considerabil dacă vei fi bun nu doar cu oamenii, dar și cu natura. Rezultatele a 20 de ani de cercetare (Pillemer et al., 2010) au arătat că traiul de milioane de ani în preajma copacilor, plantelor și animalelor n-a fost în zadar.

Imunitate și un pic de fericire

Există mai multe tipuri de meditație. Unul dintre ele este cel în care persoana se gândește de bine la alți oameni. În acest fel se activează o zonă a creierului, asociată cu fericirea, iar în rezultat se îmbunătățește și activitatea sistemului imunitar.

Noroc

Richard Wiseman, renumitul profesor de psihologie din Marea Britanie, a menționat în cartea sa despre noroc că unul dintre semnele persoanelor norocoase este crearea unor relații bune cu cei din jur. Altfel spus, dacă vei fi mai bun, norocul îți va surâde.