10 fraze importante pe care să i le spui copilului zilnic

Iată ce crede un pisholog, care este și mamă, despre comunicarea dintre părinți și copii. Zece lucruri pe care să i le spui celui mic zilnic.

Te iubesc

La orice vârstă, fie că e vorba de 2 luni sau de 15 ani – copilul trebuie să audă aceste cuvinte zilnic de la cineva apropiat. Desigur, aceste cuvinte trebuie să le confirmi și prin fapte: să petreci timpul cu el, să asculți ce spune, să discuți despre problemele pe care le are. Copiii se simt ma siguri și mai liniștiți atunci când știu că sunt iubiți.

Ce bine că te avem pe tine

Este foarte important ca cei mici să știe de la cea mai fragedă vârstă că sunt unici, că se deosebesc de ceilalți. Vorbește-i copilului despre momentul în care s-a născut și despre cum ți s-a schimbat viața de atunci. Această frază este necesară în deosebi celor ce au frați și surori.

O să reușești ( Cred în tine)

La început chiar și cele mai simple sarcini pot părea irealizabile pentru un copil. De aceea, încurajarea părintească este extrem de importantă pentru el. Dacă îi vei spune zilnic că va reuși, el va învăța să depășească greutățile și să crească o persoană sigură pe sine.

Cum a fost azi?

Este o tradiție frumoasă atunci când familia se adună seara și discută despre cum și-a petrecut ziua. Nu uita să întrebi și copilul despre asta. Dacă va auzi această întrebare zilnic, el va discuta cu părinții despre ceea ce se întâmplă în viața sa. Dacă vrei să menții contactul cu copilul inclusiv în adolescență, trebuie să începi de la grădiniță.

Nu renunța

Noi știm foarte bine că nu trebuie să cedăm în fața greutăților, iar copiii învață asta cu timpul. Este foarte important să-i spui cât mai devreme să nu renunțe și că orice om are dreptul să greșească. Este mult mai ușor să mergi înainte după un eșec când știi că ești susținut.

Mă mândresc cu tine

Orice reușită mică este un motiv de mândrie: și-a legat singur șireturile, a scris primul cuvânt, a evoluat prima dată pe scenă – nu uita să-i spui că ești mândru/ă.

Hai să ne îmbrățișăm

Psihologul american, Virginia Satir, spune că un copil are nevoie de 4 îmbrățișări pe zi ca să supraviețuiască; de 8 ca să se simtă bine și de 12 ca să crească și să se dezvolte ca o personalitate. Cercetările au demonstrat că îmbrățișările reduc stresul și îmbunătățesc sănătatea fizică și psihică.

Voi fi mereu alături de tine

Este necesar să-i susținem pe copii în clipele dificile. Atunci când îi oferi libertate în acțiuni, amintește-i că poate conta pe tine în orice moment. Îi va fi mult mai ușor să depășească greutățile, dacă va ști că nu este singur.

Ești deștept

De ce trebuie să știe asta? Pentru ca să știe să se autoaprecieze corect. La un moment dat, comparându-se cu semenii săi el va conștientiza că alții au succese mai mari și asta îl poate distruge. Cu orice ocazie potrivită spune-i că e un copil deștept.

Mulțumesc

Nu uita să-i mulțumești atunci când a strâns jucăriile, te-a ajutat să speli vesela sau să ștergi praful. Nu contează cât de bine a făcut-o, important e să-i spui „mulțumesc” și după asta să-i zici ce a greșit. Acest cuvânt nu doar apropie și motivează, dar ne învață și să fim amabili.