Iată Cum poți distinge Dragostea de Atașament.

Atașamentul necesită un înlocuitor. Când renunți la atașament, te simți rău. Dacă renunți la fumat – începi să mănânci mai mult. Dacă pleci de la cineva – te grăbești să cauți pe altcineva.

Atunci când simți atașament – ești legat. Nu-ți poți imagina viața fără acest om. Dacă el nu este lângă tine – te simți de parcă nici tu nu mai exiști. Nimic nu te bucură. Nu te poți concentra asupra altor părți frumoase ale vieții. Mergi la prieteni doar ca să vorbești despre el. Îl suni de zeci de ori pe zi. Îl ”ataci” cu mesaje. Îi urmărești traseul când merge într-o călătorie de afaceri. Dacă nu-ți răspunde mult timp, ”mori” lent. Mori când ieși la plimbare, când îți bei cafeaua, când stai la stația de autobuz, când vorbești cu oamenii sau faci ceva …Iar arunci când apare, vrei să închizi ochii, să-l strângi strâns și să nu-l mai lași să plece, să stea doar cu tine. Și nimeni să nu se mai apropie.

Dacă acest om suferă de aceeași ”prostie”, de dependență, atunci veți trăi mult timp împreună. Cum veți trăi – este o altă întrebare. Dar dacă omul este normal, el va fugi de tine în fața trenului. Pentru că nu are nevoie de o astfel de fericire.

Iar tu vei ”muri” încă foarte mult timp. Pentru că omul nu se poate detașa imediat. El este obișnuit cu acest lanț, libertatea îl strangulează, nu știe ce să facă cu ea. El cunoaște doar un model de comportament și nu vrea să renunțe la el. Iar noile circumstanțe necesită muncă asupra sa. Și el nu vrea să facă această muncă. Majoritatea oamenilor nu iubesc schimbarea. Și încep un nou cerc – o nouă “dragoste” în stil vechi.

Dragostea, însă, este complet diferită … Ea nu are nevoie de cuvinte, de dovezi, nu are nevoie să te agăți omul iubit, să-l ții permanent lângă tine. Dragostea te motivează să creezi, să cauți noi modele de comportament. Când iubești ai încredere în persoana iubită, precum ai încredere în tine. Ea nu te împiedică să faci descoperiri, să rezolvi sarcini strategice, să înveți copiii sau să construiești poduri. Dimpotrivă, te eliberează de starea de căutare și îți deschide noi resurse pentru a-ți realiza ideile și aspirațiile.

Dragostea nu dispare, chiar dacă omul iubit a plecat. Ea fie există, fie nu. Și asta se referă la dragostea pentru bărbat-femeie, părinți-copii, patrie – pentru tot ceea ce iubim …

Probabil dintre toate definițiile iubirii, cea mai corectă este aceasta:

Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate, dragostea nu pizmuiește, dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândește la rău, nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr, acoperă totul, crede totul, nădăjduiește totul, suferă totul. Dragostea nu va pieri niciodată. Prorociile se vor sfârși; limbile vor înceta; cunoștința va avea sfârșit. “(Biblia, 1 Corinteni 13: 4-8)