Avizul pentru părinți, afișat într-o școală din Portugalia. Merită să fie peste tot!

Părinții își dau odrasele la școală pentru ca acestea să învețe a citi, a scrie și să cunoască informații noi din diferite domenii. Însă uneori părinții uită că profesorii nu sunt bone sau părinți spirituali, pe umerii cărora cade toată responsabilitatea de a educa copilul.

Profesorii unei școli din Portugalia au afișat pe panoul de la intrarea în instituție un mesaj pentru părinți. Aici părinții au fost informați nu despre strângere de fonduri, pregătirea copiilor pentru olimpiadă sau alte lucruri organizatorice.

Mesajul a fost unul scurt, surprinzător și pătrunzător.

„Stimați părinți!

Vrem să vă amintim că unele cuvinte magice, așa ca: „Bună ziua”; „Te rog”; „Mulțumesc” și „Îmi cer scuze” se aud pentru prima dată acasă.

Anume acasă copiii învață să fie sinceri, punctuali și harnici, să fie prietenoși cu semenii lor, să-i respecte pe adulți și pe profesori.

Anume acasă ei învață să fie îngrijiți, să nu mănânce cu gura plină și să arunge gunoiul în coș.

Anume acasă ei învață să fie organizați, să fie atenți cu propriile lucruri și să nu le atingă pe cele străine.

Iar la școală noi în învățăm limbi, matematică, istorie, geografie, fizică, chimie ș.a. Noi consolidăm educația părintească, dar nu o putem înlocui.”

Ar fi bine ca acest anunț să fie afișat absolut în toate școlile din lume, pentru ca părinții să nu uite că responsabilitatea pentru educația copilului o duc ei. Mama și tata trebuie să știe că cea mai bună educație se face acasă și nu prin vorbe, dar prin exemple bune și ei trebuie să fie astfel de exemple.