Într-o zi, se dovedește că înduri mai mult decât trăiești. Ai grijă să nu ți se întâmple asta!

Te doare. Te doare capul, nu prea tare, însă de la an la an zilele de disconfort cresc în luni, dar poți îndura și accepta totul. Pentru că migrena nu se tratează, asta știai. Apoi, brusc ajungi la medic și descoperi că situația poate fi corectată (cu unele medicamente, altele decât analgezicele). Și puteai să nu suferi atât timp.

Același lucru se întâmplă și cu problemele psihologice care sunt inevitabile, pentru că “așa e lumea” și nici tu nu ești perfect. Oamenii luptă cu aceste probleme ani de zile, până când ajung într-o dificultate și descoperă că multe dintre puteau fi corectate cu antidepresive, până la o calitate decentă a vieții.

Aceste două cuvinte – “calitatea vieții” – sunt esențiale. Nu sunt despre cât câștigi și unde te odihnești. Ci despre cât de mult ești nevoit(ă) să înduri. Ce trebuie să accepți, cât de des trebuie să strângi din dinți, să închizi ochii și să nu privești în jur, până când îți va fi puțin mai ușor. Nu contează dacă suporți o durere fizică, disconfort sau o relație pe care trebuie să o păstrezi din anumite motive. Într-o zi, se dovedește că înduri mai mult decât trăiești.

Și asta nu e cel mai grav, principala problemă este că acest disconfort, de multe ori, este complet inutil. De aceea, te rog, verifică rezistența pereților în care ești blocat(ă) fără speranță. Împinge fiecare ușă care pare a fi închisă. Încearcă să rezolvi problemele și sarcinile irealizabile.

Și mult mai groaznică decât problema ta pe termen lung și eforturile ulterioare de a o rezolva, poate fi conștientizarea că nu era necesar să înduri. Că puteai fi fericit(ă) mult mai devreme, deja de mulți ani, nu doar acum când în sfârșit ai depășit inerția. Și acea parte tristă și dificilă a vieții, putea fi complet diferită, însă tu nu știai și acum nu mai poți întoarce nimic.

Autor: Martha Ketro