Iată ce se întâmplă cu femeile care se căsătoresc ”o dată pentru totdeauna”.

“Vreau să vă povestesc povestea mea. O spun pentru că părinții mei deja au murit.

Mama s-a născut în 1935 și a crescut în sat. Mama ei (bunica mea) i-a spus să-și păstreze virginitatea pentru că se va căsători o singură dată. Când tata a cerut-o de soție, ea avea mai mult de treizeci de ani și încă fecioară.

După nuntă, s-a dovedit că tata nu este interesat de nimic, în afară de cărți și caricaturi. De exemplu, mama l-a rugat să vopsească tavanul, ea fiind însărcinată, iar el a pus un scaun peste scaun, deasupra cutia cu vopsea și totul a căzut pe pereți și pe podea, după care mama a spălat două zile și a vopsit singură tavanul. Credeți că l-a mai rugat vreodată să vopsească sau să bată ceva?  Nu, mai bine NU!

Sau l-a rugat să iasă cu mine la plimbare, în timp ce ea se ocupa de fratele meu mai mic. Am mers împreună în pădure. (Eu, copil de doi ani, fără cărucior, fără mâncare și nici telefoane nu existau pe atunci) ne-am întors după 8 ore. Când mama era în panică. Credeți că l-a mai rugat să iasă cu mine l-a plimbare? NU, NICIODATĂ!

O dată, o singură dată mama s-a reținut la serviciu și l-a rugat să ne ia de la grădiniță. Credeți că ne-a luat? Nu, a uitat. A mai fost rugat vreodată să ne ia de la grădiniță după asta? NICIODATĂ!

În week-end ne trezeam devreme și alergam la micul dejun pe lângă dormitorul lui și o făceam în liniște, pentru că măria Sa dormea. Salariul îl cheltuia exclusiv pe cărți. Bine că mama câștiga suficient și ne ajungea pentru cele necesare.

Când mama i se plângea bunicii, ea întotdeauna îi spunea – este soțul tău, fii răbdătoare. Mama îl tolera și îi gătea chiftele la abur, pentru că domnul avea ulcer.

Iar el într-o zi și-a găsit dragostea “adevărată” și a plecat la ea, părăsindu-ne. Această femeie (noua lui iubire) l-a suportat doar 7 luni, apoi l-a trimis înapoi acasă.

Mama, chiar dacă era foarte îngrijorată și pe atunci era indecent să fii singură, i-a spus: “Am avut trei copii, iar acum am doi. E mai ușor să trăiesc fără tine.”

Sfârșitul a fost trist: tata consuma alcool și fuma mult, locuia singur într-un apartament care arăta ca o gunoiște.

Când am crescut, mama a început să-mi dădea aceleași sfaturi: că e bine să fii virgină și să te căsătorești o dată pentru totdeauna.

Credeți, că o să țin cont de sfaturile ei?”

Autor: Morena Morana