O pildă înțeleaptă, care te va învăța cât este de important să îți cunoști valoarea!

Odată un tânăr a venit la un bătrân înțelept să îi ceară sfatul:

-Am venit la tine, pentru că mă simt atât de mizerabil și lipsit de valoare, că nu îmi doresc să mai trăiesc. Toți din jurul meu îmi spun că sunt un ratat și un idiot. Te rog, înțeleptule, ajută-mă!

Bătrânul l-a privit pe tânăr apoi a răspuns grăbit:

-Iartă-mă, dar acum sunt foarte ocupat și nicidecum nu te pot ajuta. Trebuie urgent să rezolv o problemă importantă, și gândindu-se un pic a adăugat: – Dar dacă ești de acord să mă ajuți cu problema mea, atunci eu te voi ajuta cu plăcere să-ți rezolvi și tu problema.

-Cu plăcere, înțeleptule, – a bombănit tânărul, gândindu-se că iarăși este lăsat pe planul doi.

-Ei bine, – a zis bătrânul și și-a scos de pe degetul cel mic un inel cu o piatră frumoasă. – Ia calul și mergi la piață! Trebuie să vând urgent acest inel, pentru a întoarce o datorie. Străduie-te să obții pentru el o sumă cât mai mare și nici într-un caz să nu accepți un preț mai mic de o monedă de aur! Pleacă și întoarce-te cât mai curând posibil!

Tânărul a luat inelul și a mers la piață. Ajungând, el a început să propună inelul negustorilor, care de la început priveau marfa cu interes. Dar de îndată ce aflau prețul își pierdeau orice interes.

Unii îi râdeau în față, alții pur și simplu îi întorceau spatele și doar un negustor bătrân i-a explicat amabil, că o monedă de aur este un preț prea mare pentru un astfel de inel și că acesta valorează doar o monedă de cupru, sau maximum una de argint.

Auzind vorbele bătrânului, tânărul s-a indispus foarte tare. A mai umblat prin piață, a propus inelul oamenilor, însă toți l-au refuzat. Fiind dezamăgit, tânărul s-a întors la bătrânul înțelept.

-Înțeleptule, nu am reușit să vând inelul, – i-a spus el cu tristețe. Cel mai mare preț propus pentru acest inel a fost o monedă de argint, dar condiția ta a fost ca să nu-l vând pentru un preț mai mic de una de aur. Iar acest inel nu valorează atât.

-Ai rostit acum niște cuvinte foarte importante, băiatule. Înainte de a încerca să vinzi ceva, trebuie mai întâi să stabilești valoarea reală a acestui lucru. Mergi la un bijutier și află care este valoarea acestui inel. Însă ce nu ți-ar spune, să nu vinzi inelul, dar să te întorci la mine.

Tânărul a mers la bijutier. Acesta a analizat inelul sub o lupă, apoi l-a cântărit și în sfârșit i-a spus tânărului:

-Spune-i bătrânului că la moment nu îi pot propune mai mult de 58 de monede de aur. Dar dacă poate să mai aștepte ceva timp, îi voi putea oferi 70 de monede de aur.

-70 de monede de aur? – tânărul a râs plin de fericire, i-a mulțumit bijutierului și s-a întors în grabă la bătrân.

-Așează-te aici, a spus bătrânul, ascultând ce îi spuse tânărul plin de entuziasm.

Să știi, fiule, că Tu ești asemenea acestui inel. Prețios și unic! Și doar un adevărat expert îți poate aprecia valoarea. Atunci de ce mergi prin piață, așteptând că o va face fiecare om întâlnit?