Creierul ia singur deciziile! Iată ce șanse ai să-l influențezi

Tu crezi că decizi totul? De fapt, nu decizi nimic. Creierul singur ia toate deciziile, fără să se consulte cu tine sau să te pună la curent. Doar după 2-30 de secunde tu conștientizezi decizia luată de el și crezi că e hotărârea ta.

Primele experimente care au dovedit că deciziile noastre sunt luate de creier de sine stătător au apărut încă în anii 80 și până în prezent acest fapt a fost confirmat de mai multe ori.

În practică asta înseamnă că puterea voinței sau libertatea alegerii nu sunt decât niște mituri. Ne putem spune de mii de ori că o să mâncăm sănătos, o să mergem la sport, o să încetăm să întârziem și o să slăbim.

În realitate însă decizia de a mânca sau nu prăjitura ceea îngrozitoare o ia creierul. După câteva secunde noi conștientizăm această decizie, o asimilăm, o realizăm și mâncând prăjitura începem să ne învinuim de lipsa puterii de voință. Și în zadar.

Noi nu putem schimba decizia luată de creier. Noi putem crea aparența că am decis singuri.

Cum decide creierul? Foarte simplu. Noi credem că intelectul și emoțiile sunt separate. De fapt, nu este chiar așa. Activitatea creierului este strâns legată de emoții și mai exact de hormonul plăcerii – dopamina. Acest hormon mai contribuie și la reglarea celorlalte emoții, chiar și la antipatie sau anxietate.

De fiecare dată când simți o emoție, cum ar fi – frica, bucuria sau dezamăgirea – neuronii dopaminei analizează situația și stabilesc ce a provocat această emoție, iar apoi fixează această informație în minte.

Astfel, atunci când nimerești într-o situație similară, el prevede care va fi rezultatul, reieșind din experiența anterioară, iar mai exact care va fi emoția pe care o vei simți în rezultat.

-Dacă va fi una negativă – creierul va lua o decizie pentru a evita această situație.

-Dacă pozivită – el va încerca să repete situația.

De exemplu, dacă o prăjitură ți-a adus de mai multe ori emoții pozitive, creierul va face tot posibilul ca să repete această experiență. Iar dacă dieta ți-a stricat dispoziția, creierul va face tot posibilul ca asta să nu se mai întâmple.

Tot ce poți să faci tu este să devii un prieten al creierului tău și să încetezi s-o mai faci pe șeful.

Iată 5 reguli pe care trebuie să le știi ca să poți ajunge la o înțelegere cu creierul tău:

1. Pregătirea pentru luarea deciziei e mai importantă decât decizia. Dacă îți dorești ca creierul să nu-ți saboteze planurile, oferă-i timp să se obișnuiască. Analizează decizia, vizualizeaz-o.

2. Folosește-ți emoțiile. Cât n-ar părea de straniu, creierul se lasă foarte greu convins de niște construcții logice. Pentru asta e nevoie de un fundal emoțional.

3. Evită planurile globale. Cred că ai observat: cu cât este mai global visul cu atât mai rar purcedem la realizarea lui.

4. Lasă creierul să încerce. Dacă vrei să schimbi ceva în viața ta, indiferent că e vorba despre alimentație sau serviciu, nu încerca să faci totul din prima. Creierul o să facă tot posibilul să te readucă la stilul prededent de viață, pe care-l consideră mai sigur.

5. Folosește frâna de urgență. Ea există și te poate ajuta. Între momentul luării deciziei și momentul realizării ei sunt câteva secunde. Dacă reușești să apeși pe frână în această perioadă și să nu acționezi poți schimba un pic situația.