Uneori durerea îți poate oferi puterile necesare pentru a te schimba spre bine!

Maria este o femeie obișnuită de vârstă medie, de statură nu prea înaltă și cântărește în jur de 80 kg. Am cunoscut-o câțiva ani în urmă, copiii noștri comunicau și aveau o relație de prietenie foarte bună.

Dacă cineva m-ar ruga să o caracterizez în câteva cuvinte, aș spune ,,cea împovărată de greutățile vieții de familie”.

O tunsoare scurtă obișnuită de femeie pentru comoditate, haine decolorate, după care nu îți dai seama ce mărime, culoare aveau inițial și în ce an au fost fabricate. Din hobby-uri – seriale, din când în când cărți cu coperta subțire.

Locuia împreună cu soțul și doi copii într-o garsonieră închiriată, modest, după posibilități – în ultimul timp salariul soțului a scăzut considerabil. Ba era amăgit, ba nu-i plătesc, ba îi plătesc dar puțin. Chiar și din acest venit modest, Maria reușea să își hrănească soțul și copilul mai mare (pe cel mic îl alăpta). Să cumpere un set de lengerie nouă la vreo reducere, și tot așa mai departe.

Familia era nevoită să supraviețuiască. Însă Maria nu se plângea de soartă. Soțului nu îi zicea nimic de rău. Aștepta, când va putea să înceteze să alăpteze și să se angajeze în calitate de dădacă la grădiniță. Acolo va fi alături de copilul său, va avea și un salariu cât de mic dar totuși.

În sfârșit, dorința ei s-a îndeplinit. Copilul treptat s-a adaptat la grădiniță. Maria în sfârșit putea să economisească, fiindcă mânca la grădiniță și deja doar două guri trebuiau hrănite.

În acea perioadă s-a întâmplat un incident neașteptat. Maria a rămas însărcinată. Soțul a considerat că ei trăiesc sărac, are un salariu mic și și-a trimis soția să avorteze. Maria, neavând de ales, a căzut de acord.

Nu am văzut-o după asta o perioadă destul de mare de timp, iar apoi am aflat că ea a divorțat. Fiul mai mare a rămas cu tata, iar cel mic cu ea. Mult timp nu aveam curajul să întreb despre motivul divorțului.

După cum s-a adeverit, în tot acest timp salariul soțului era de trei ori mai mare. Adevărul a ieșit întâmplător la iveală și în familie a pornit un scandal colosal. O parte din banii pe care soțul îi economisea pe familie, i-i dădea mamei sale să îi strângă pentru a cumpăra o mașină. Iar încă o parte din bani, soțul cheltuia pe ,,odihnă și relaxare”.

Decizia Mariei de a divorța era definitivă și irevocabilă – nu avea nimic de pierdut, înafară de lanțurile în care era prinsă tot acest timp. Cât de straniu nu ar fi, dar asta a ajutat-o să se schimbe spre bine. Ea și-a găsit un serviciu decent, a început să slăbească și să meargă la bazin.

Unii ar putea spune, cu siguranță nu i-a iertat soțului că a înșelat-o. Nu e deloc ușor să ierți trădarea.