,,Soția ideală” – pilda care îți va deschide ochii și te va face recunoscător pentru tot ce ai!

Un bărbat avea o familie mare. Trei feciori, două fiice și o soție iubită. În casa lui întotdeauna se auzeau râsete de copii. Soția lui era veselă și plină de viață. Parcă totul era bine și frumos. Ce îți mai trebuie pentru a fi fericit?

Însă de ceva timp, bărbatul a început să observe că soția a devenit mai leneșă. Ba a uitat să-i spele cămașa, ba nu a reușit să termine munca în grădină.

Plus la toate s-a îngrășat binișor. De la silueta suplă de cândva, nu a rămas nici urmă. A decis bărbatul să meargă la un bătrân înțelept, să-i ceară ajutorul și sfatul.

-Zici că nu a reușit să-ți spele cămașa? Posibil soția ta obosește? Căci voi sunteți șase, iar ea este una. Cine din familie o ajută prin grădină? – l-a întrebat înțeleptul.

-Nimeni nu o ajută! Fiecare își are propriile obligațiuni. Eu merg la serviciu, iar copiii la școală. Soția stă acasă și nu reușește să facă toate treburile pe care le are de făcut. Copiii sunt alintați, mereu fac gălăgie și șotii. A devenit lenoasă. Și încă și s-a îngrășat! – s-a indignat bărbatul.

-S-a îngrășat? Păi ea ți-a născut cinci copii! Cum să rămână slabă? – s-a uimit înțeleptul.

-Eu înțeleg, dar las-o să slăbească. Probabil mănâncă mult. Am nevoie de o soție harnică, muncitoare și frumoasă! Vreau să am o familie ideală!

-Ei bine. Mergi acasă. Îți voi îndeplini dorința, vei avea o soție harnică și frumoasă! – s-a încruntat bătrânul înțelept.

Bărbatul s-a întors acasă. Acolo îl aștepta o femeie frumoasă, tânără și suplă. Ea îi zâmbea, la fel ca și soția lui. Însă acest zâmbet îi părea rece și artificial.

-Tu cine ești? – a întrebat bărbatul speriat.

-Eu sunt noua ta soție! Intră, am pregătit cina! – i-a zâmbit străina.

,,Sunt un norocos! Nici nu puteam visa la o asemenea frumoasă!” – se bucura bărbatul. Până acesta a mâncat, noua soție alerga prin casă, făcea curățenie, spăla rufe… Apoi a ieșit în grădină să își termine treburile.

,,De ce e atât de liniște în casă? Unde sunt copiii?” – s-a speriat bărbatul. Însă privind în camera de alături, a răsuflat ușurat. Cei cinci copii stăteau la masă și își făceau temele în liniște. ,,Ce minunăție!” – s-a uimit el. ,,Iată soția ideală!”

După câteva ore, soția și-a încheiat lucrul în grădină. Femeia stătea pe scaun în tăcere și zâmbea. Liniștea care domnea în casă a început să îl deranjeze pe bărbat.

-De ce nu alergați, nu vă jucați? – i-a întrebat pe copii.

-Pentru că suntem educați și ascultători! – i-a răspuns cel mai mare fecior. Toți cei cinci copii stăteau pe pat și priveau într-un punct. Bărbatului i s-a făcut rău…

-De ce taci? Oare nu ai ce să-mi povestești? – și-a întrebat el soția indignat.

-Eu sunt o soție harnică. Obligațiunea mea este să îmi termin treburile la timp!

De la liniște a început să-l doară capul.

-Să mergem la culcare! – a spus bărbatul. ,,Poate noua soție mă va bucura în pat”.

De la noua soție, care s-a culcat alături, a suflat un frig neplăcut. Bărbatul a vrut să îi atingă mâina, dar aceasta era rece ca gheața. Bărbatul s-a împotmolit în plapumă și s-a ferit de ea.

Trezindu-se dimineața, bărbatul a alergat imediat către bătrânul înțelept.

-O, înțeleptule! Întoarce-mi soția! Te implor!

-Pe care? Pe cea leneșă și grasă? De ce ai nevoie de o asemenea femeie? – s-a mirat înțeleptul. – Acum ai o familie ideală. Doar asta ți-ai dorit?

-Nu! Îmi doresc să fie totul ca înainte, mi-o doresc pe soția mea înapoi! Vreau ca copiii mei să râdă și să zburde prin casă! Te rog, ajută-mă!

-Întoarce-te acasă și ține minte: Fii recunoscător pentru ceea ce ai și nu căuta idealul.

Bărbatul a fugit spre casă. Când a deschis ușa, a auzit imediat gălăgie și râsete. Acolo îl aștepta soția lui veselă, cea mai bună și cea mai dragă…

După cină, femeia s-a pornit în grădină. Bărbatul speriat o oprește:

-Stai! Noi vom merge cu tine! Copii, haideți să o ajutăm pe mama!

În grădină, copiii se întreceau care va aduna mai multă roadă. Toți se bucurau și râdeau. Iată cum este ea – familia fericită!