5 Trucuri Preferate ale Manipulatorilor. Iată ce trebuie să faci dacă te confrunți cu o astfel de persoană.

Ei sunt atât de drăguți și zâmbitori. Îți admiră virtuțile și sunt generoși în complimente. Dar după ce comunici cu acești oameni, ai senzația că ți-e greu pe suflet. Îți pare că cineva a profitat de tine, că în spatele acestei relații ”sincere” se ascunde șantajul, iresponsabilitatea, impunerea vinovăției.

Atunci când ai senzația că ți se pare, de fapt nu ți se pare. Chiar ai întâlnit un manipulator.

Să analizăm 5 trucuri preferate ale acestor oameni.

1. Complimentele

Manipulatorul începe întotdeauna cu complimente. Te ridică în slăvi cu laudele lui. Găsește în tine acele calități pozitive, de care nici nu bănuiai. El reușește să vadă în tine un om sfânt. Dacă ești nesigur sau dacă te consideri subevaluat, capcana se va închide rapid. Ești prins, iar manipulatorul trece la următoarea etapă.

2. Punctele slabe

Îți va pune multe întrebări despre viața ta. Foarte multe. Și va asculta cu atenție răspunsurile. Crezi că astfel el manifestă interes sincer față de personalitatea ta. Dar, de obicei, oamenii sunt interesați numai de ei înșiși. Scopul manipulatorului este să-ți găsească “punctul slab”. Poate fi orice – complexele tale, dependența unei rude, situația financiară. Nu contează ce, important să fie un punct “dureros” pentru tine. După expresia feței și intonație, manipulatorul va înțelege imediat că a găsit o mină de aur. Dacă încerci să te retragi, va dezvălui cu plăcere secretele tale.

3. Mai rău nu poate fi

Să-ți insufle sentimentul de vinovăție – este o modalitate foarte bună de a obține ceea ce vrea. Tristețea manipulatorului întotdeauna e mai tristă, durerea – mai dureroasă, suferința mai suferindă. Și dacă nu înțelegi acest lucru, ești un egoist insensibil, un prieten rău. El se preface că este slab, pentru a te simți obligat să-l ajuți, să faci totul pentru el. Dar dacă tu îl vei ruga să-ți facă o favoare, va găsi o mie de motive să te refuze.

4. ”Animalul blând”

Manipulatorul nu înjură, nu este nepoliticos. Nu vei auzi niciodată din gura lui amenințări și insulte directe. El cu blândețe îți va băga cuțitul în spate. Observațiile lui pot părea inofensive, doar că îți lasă un gust amar în suflet. Comentariile lui sunt pasiv-agresive, iar în spatele sfaturilor “bune”  întotdeauna se ascunde un sens otrăvitor.

5. Scandaluri, intrigi

Manipulatorul adoră să întoarcă oamenii unul împotriva celuilalt. El va fi fericit să răspândească zvonuri și bârfe (și va fi autorul lor). Păpușarul trage corzile geloziei, rivalității și curiozității umane. El aprinde focul urii și concurenței nesănătoase. Scopul lui – să te facă să te cerți cu toți, iar el să rămână cu victima lui iubită.

Ce trebuie să faci dacă te confrunți cu o astfel de persoană?

– minimizează contactul.

– nu încerca să joci pe terenul lui, nu vei reuși, doar te vei confunda.

– nu acorda atenție complimentelor și observațiilor critice.

– nu-ți fie teamă să-i spui ”nu”, nu-i permite să-ți încalce granițele.

– nu te grăbi să-i răspunzi, oferă-ți timp să reflectezi și să conștientizezi. Și cu cea mai mică ocazie alungă manipulatorul și închide ușa!