Iată cum să crești un lider: 7 strategii pentru părinți și copii

Cine n-ar vrea ca odrasla sa să devină un lider? Travis Bradberry, un jurnalist de la Forbes, se pare că știe secretul educației unui copil cu abilități manageriale.

1. Fiți un exemplu bun de inteligență emoțională

Inteligența emoțională este felul în care noi ne comportăm, reacționăm la greutățile sociale din jurul nostru și luăm decizii importante. Copiii, de obicei, preiau această inteligență de la părinți. Ei ne urmăresc zilnic și absorb totul ca niște bureți. Ei simt într-un mod deosebit răspunsul nostru la emoțiile puternice și reacția noastră la emoțiile lor.

Pentru un lider inteligența emoțională e mai importantă decât capacitățile intelectuale. Un studiu realizat de compania TalentSmart a demonstrat că 90% dintre liderii de succes au un intelect emoțional dezvoltat.

2. Nu fiți obsedați de realizări

Liderii puternici sunt înconjurați de oameni buni și de specialiști minunați, pentru că știu că nu se vor descurca de unii singuri. Copiii obsedați de realizări sunt atât de concentați pe rezultate și premii că nu pot conștientiza acest lucru. Tot ce văd ei sunt jucătorii care primesc medalii și directorii celebri care apar la televizor. Ei cred că aceste rezultate sunt datorate unor acțiuni individuale, deși realitatea este cu totul alta.

3. Nu-i lăudați prea mult

Copiii au nevoie de laudă pentru a căpăta încredere în forțele proprii. Din păcate, mai multă laudă nu înseamnă mai multă încredere în sine. Încercați să le arătați că sunteți mândri de ei, dar nu săriți cu ovații de fiecare dată când aceștia iau în mână creionul sau lovesc mingea. Nu-i faceți să se simtă vedete, atunci când nu este așa.

4. Lasă-i să cunoască riscul și înfrângerea

Succesul în afaceri și în viață se bazează pe risc. Atunci când părinții fac orice pentru a-și proteja copiii, ei nu-i lasă să riște și să suporte consecințele acestui risc. Iar până ce nu treci prin asta, nu poți înțelege ce înseamnă.

Drumul spre succes este plin de înfrângeri. Atunci când copilul nu și-a format imunitate la ele, el renunță după primul eșec.

5. Spuneți-le „nu”

În situațiile în care le permitem orice, noi le limităm dezvoltarea abilităților de lider. Pentru a deveni o persoană de succes, el trebuie să lase plăcerea deoparte și să muncească asiduu pentru ceva cu adevărat important. Trebuie să le dezvoltați copiilor o astfel de răbdare.

6. Lăsați-i pe copii să-și rezolve singuri problemele

Liderismul presupune și o oarecare independență. Atunci când părinții rezolvă mereu problemele în locul copiilor, ei nu învață să răspundă singuri pentru ceea ce fac și așteaptă întotdeauna ca cineva să-i salveze.

7. Acțiunile tale nu trebuie să contravină vorbelor

Adevărații lideri sunt deschiși și transparenți. Ei nu sunt perfecți, dar capătă respectul celor din jur pentru că faptele lor corespund vorbelor. Copiii pot singuri să-și dezvolte această capacitate, însă doar dacă părinții vor fi un exemplu în acest sens. Trebuie să fiți sinceri cu ei și cu ceilalți. Copiii o să vadă asta și își vor dori să fie la fel.